30 september 2007

Remissvaren för IPRED1 kommer in imorgon

Senaste veckan har den dominierande fildelningsrelaterade nyheten varit att åtalet mot The Pirate Bay som skulle ha väckts senast 1 oktober skjuts upp igen.

Men 1 oktober är också en annan viktig deadline för svenska fildelare. Imorgon går nämligen tidsfristen ut för inlämning av remissvaren för den svenska utredningen kring IPRED1. För er som inte minns så la regeringen fram en utredning i somras om hur IPRED1 skulle implementeras i svensk lagstiftning. Det största orosmomentet med de förslag som lades fram var att antipiratorganisationerna skulle få i princip fri tillgång till ip-adresser och tillhörande personuppgifter från internetleverantörerna. Nu finns det förvisso goda förhoppningar om att detta inte kommer att få ske i och med ett utlåtande av Europa domstolens generaladvokat.

I alla fall, om någon har en lugn höst framför sig så kanske hon har lust att begära ut alla dessa remissvar och skriva en sammanfattning?

10 september 2007

Ny myndighet skapas för kontroll av tvångsmedel

Har börjat skolan igen, så det kommer bli glest med inlägg här. Kommer bara posta kort om saker som andra missat men som förtjänar att uppmärksammas. IPRED-direktiven är de enda undantagen som jag kommer forsätta bevaka.

Till er som har mailat mig: Jag har sett mailen men inte haft tid/ork att svara. Jag läser dock alla mail, så forsätt maila om ni vill :-)

I alla fall, pressmeddelande från regeringen: En ny fristående myndighet bildas för skärpt tillsyn över polisens användning av hemliga tvångsmedel m.m.