18 mars 2005

Mplayer läggs ner?

Mplayer är en mediespelare som klarar av otaliga video-, musik- och bildformat. Den skapades för Linux men kan köras på många andra system. Inte nog med det så är den dessutom ett open source projekt. Därför hotas denna uppskattade mediespelare, liksom alla andra open source projekt, av mjukvarupatent.

Ännu finns det inget juriskt stöd för mjukvarupatent i EU, men förespråkarna för mjukvarupatent vann nyligen ett viktigt slag i EU. Många människor förutser att om mjukvarupatent blir ett faktum i EU så kommer open source samhället att drabbas hårt.

Surfar man in i Mplayers websida träffas man av rubriken: Closed for patent infringement. Alltså, stängt på grund av patentintrång. När man läser vidare förklaras det att sidan har lagts ner på grund av att Mplayer gör intrång på flera patent och att andra öppna mediespelare står på tur.

Lyckligtvis har sidan egentligen inte lagts ner. Skaparna av Mplayer försöker bara visa vad som väntas komma i allt större skala om mjukvarupatentdirektivet blir en verklighet. De uppmanar människor att kontakta sina EU-parlamenteriker och uppmana dem att stoppa direktivet.

Även Free the Mind uppmanar folk att kontakta sina EU-parlamenteriker och uppmana dem att göra allt i sin makt för att stoppa direktivet. Det behöver inte innebär mer än att de går och röstar mot direktivet.