17 januari 2006

Mjukvarupatent: En dålig och två goda nyheter

Dålig nyhet: Den gamle mjukvarupatentfantikerna och EU-kommissionären Charlie McCreevy har vaknat till liv igen. Igår drog han igång ett initiativ för att harmonisera EU:s patentlagstiftning. Detta öppnar än en gång frågan om mjukvarupatent.

Initiativet drogs igång med en internetbaserad rådfrågning. Där kan privatpersoner, kommersiella verksamheter och alla andra som har ett intresse i frågan, fram till 31 mars, ge sin syn på hur EU:s patentsystemet bör utvecklas. Detta kommer sedan stå som grund för det forsatta arbetet.

God nyhet 1: FSF har som känt jobbat en tid på att revidera GPL, och igår, samtidigt som McCreevy drog igång sitt patentinitiativ, släpptes utkastet till GPLv3. I GPLv3 finns nämligen tillägg som syftar till att hindra spridningen av mjukvarupatent (och av DRM), genom att mjukvarutillverkare som distriburerar kod som är patenterad måste skydda kommande användare mot eventuella anklagelser av patentintrång. Detta lägger en stor börda på mjukvarutillverkarna och verkar inte direkt var en bra lösning på problemet. Men som Eben Moglen säger så uppmärksammar det problemet med mjukvarupatent. GPLv3 kommer vara klar någon gång kring årsskiftet 06/07.

God nyhet 2: Sir Robin Jacob är en domare vid Storbritanniens Court of Appeal och specialliserad på intellektuell egendom. Han deltog i torsdags på ett seminarium anordnad av Society for Computers and Law, där han pratade om problemen kring mjukvarupatent.
Jacob said that IP rights are often justified on the "pragmatic grounds" that they encourage research and development, but that people have "got to look at all IP rights critically and say, 'Do we need them?'"
Läs merNews.com. Det är positivt att höra detta från en domare som är specialliserad på intellektuell egendom.