Patent på formade burgare
Michan uppmärksammande på artikeln "Ingen tvekan om att det här är en älgburgare" i Östersunds-Posten. Där kan man läsa att fest- och privatkocken Jesper Nyström från Lugnvik tröttnade på att hans olika matrelaterade påhitt blev kopierade, så han patenterade helt enkelt burgare med älghuvudsprofil.
Vem vet, efter behovet av patent på kultur kanske matproducenter känner att de absolut bara måste kunna patentera mat för att kunna överleva?
Det går inte att ta patent på älgburgare eller annan mat, men väl på formen. Jesper har skaffat sig Europapatent på älghuvudsprofilen med hornen, det långsmala huvudet och bringan och halsryggen.Läs även om det amerikanska företaget Cereality som försöker patentera affärsmetoden att mixa frukostflingor, hälla på en vätska och sälja över en disk.
Vem vet, efter behovet av patent på kultur kanske matproducenter känner att de absolut bara måste kunna patentera mat för att kunna överleva?
2 Comments:
har funderat lite på det här i.o.m. diskussioner kring mjukvarupatent. Om det skulle gå att ta patent på algoritmbeskrivningar, så skulle man ju kunna ta patent på matrecept, eftersom de gör samma sak (beskriver hur man ska gå tillväga för att framställa en produkt).
Helt sjukt.
Var det inte någon som tog patent på älgformat godis (som säljs på IKEA) för ett bra tag sen?
Ja, det är liksom precis det motståndarna av mjukvarupatent säger: Att om man ska kunna patentera mjukvara så öppnar man dörrarna för att patentera i princip vad som helst, eftersom att mjukvara egentligen inte är något annat en än skrift (som tolkas av en maskin).
Jag vet inte om någon har patent på älgformat godis. Men jag skulle inte bli förvånad...
Skicka en kommentar
<< Home