04 november 2005

Filmpatent ingen verklighet än

Efter att en skribent på Slashdot tabbade sig och skrev att det amerikanska patentverket hade beviljat patent på en filmhandlig igår så spreds nyheten som en lödeld på internet och många människor uttryckte sin illska över detta på internetforumen.

Det verkar dock vara ett missförstånd som ligger till grund för nyheten på Slashdot. Det har alltså inte beviljats något patent på något film-manus. Vad som har hänt är att det amerikanska patentverket har gjort en patentansökan på ett film-manus publikt, vilket är helt i sin ordning.

Enlig den amerikanska patentlagstiftning ska en patentansökan hemlighållas i 18 månader innan den publiceras för allmänheten, och det var detta som hände igår. Detta betyder dock inte att patentet säkert kommer att beviljas eller att det är större chans att den kommer att beviljas. Det betyder bara att vi nu kan läsa världens första patentansökan på ett film-manus.

Det är dock konstigt att missförståndet kunde ske. Pressmeddelandet från Andrew Knights, som har ansökt om patentet, är väldigt tydlig om att det endast handlar om en publicering och inte något beviljande:
Further to a policy of publishing patent applications eighteen months after filing, the U.S. Patent and Trademark Office is scheduled to publish history’s first “storyline patent” application today. (anm. min kursiv)
Länktips: Kan jag patentera min film... nu?

Links to this post:

Skapa en länk