21 oktober 2005

Mjukvarupatentmotståndare nominerad till årets europé

European Voice är en veckotidning som syftar till att ge en helt oberoende bild av EU. Varje år anordnar European Voice en omröstning där de 50 nominerade är individer som anses ha påverkat europeisk lagstiftning och den politiska agendan mest under årets lopp. Priset anses vara det mest prestigefyllda inom europeisk politik. Grundaren av kampanjen NoSoftwarePatents.com, Florian Müller, är en av de nominerade.

På NoSoftwarePatent.com förklaras dock att omröstningen inte handlar om en person, utan det handlar om själva frågan. Genom denna omröstning kan en stark signal skickas till politikerna att agera mot mjukvarupatent. Om Müller blir vald kommer frågan likt andra viktiga politiska frågor att få stor utrymme i debatten.

Müller är övertygad att han kan vinna titeln som "Årets Europé", trots att några av de andra nominerade är stora kända artister och författare, tack vare den "indisputable e-campaigning power of the anti-software patent movement". Skulle Müller vinna så menar han att alla är vinnare och har därmed lovat att donera de Microsoft-sponserade prispengarna till FFII.

Omröstning pågår till den 11 november och vinnarna kommer att tillkännages den 29 november på en gala vid Palais d'Egmont i Bryssel. Värd för galan kommer vara Pat Cox, som tidigare var ordförande för Europaparlamentet och som anställdes av amerikanska företag för att lobba för mjukvarupatent.

På NoSoftwarePatents.com finns mer information om hur du går till väga för att rösta.

Links to this post:

Skapa en länk