23 juni 2005

Cirkus Lobby

När man saknar de sakliga argumenten och inte klarar av att ta debatterna kan man alltid gömma sina verkliga avsikter bakom drivor av pengar. Det räckte inte för lobbyisterna att fiska efter Ja-röster med glass, nu tar Scania in de riktigt tunga grejerna, nämligen en lastbil.

Scania har bjudit alla svenska EU-parlamentariker att besöka Place de Luxembourg, där en Scania lastbil parkerats, för att politikerna ska informeras "om vikten av datorrelaterade uppfinningar[mjukvarupatent, min anm] i produkter vi nyttjar dagligen". Det lär också ha funnits ballonger och tröjor med texten "Vote FOR the CII directive". Nu saknas bara elefanter och hästar som EU-parlamentarikerna kan rida på.

Fredrik Egrelius, som enligt ovanstående mail är Scanias patentingengör, och som ska svara på politikerna frågor under utställningen, har anställts av Scania med en enda uppgift: Att lobba för mjukvarupatent.

De lägger ner så mycket pengar på att lobba för politiker. Om de också kunde lägga ner lite tid på att föra en seriös debatt.

Links to this post:

Skapa en länk