23 mars 2006

Frankrike förbjuder fildelningsprogram

Det franska parlamentet antog i tisdags med 296 röster mot 193 den striktare upphovsrättslagen. De innebär att varje fildelare straffas med 38 euro per nedladdning och 150 euro per uppladdning, om de åker fast.

Och om man sprider mjukvara avsedd för piratkopiering så kan man straffas med tre års fängelse och 300,000 euro i böter. Om just denna lagändring skriver utvecklarna av mediespelaren Videolan följande
Moreover, an amendment was adopted that punishes with 3 years in jail any person that would write, distribute or promote a software that is "obviously" aimed at illegal file sharing (except if it is "only" aimed at legal sharing). This amendment is nicknamed the Vivendi-Universal Amendment. Guess why...
Det likar på många sett domen som kom för en tid sen mot diverse fildelningsprogram i USA. Det finns alltså en risk att det hämmar teknikutvecklingen då det fungerar som ett incitament för upphovsrättsindustrin att ge sig på utvecklare som inte utvecklar mjukvara så som industrin föredrar. Mjukvaruutvecklare kommer troligen alltså att tänka två gånger innan de börjar utveckla något som kan irritera industrin. Förhoppningsvis kommer detta inte att ske.

När det gäller beslutsprocessen skriver ComputerSweden följande
Men den franska regeringen trycker på hårt för att lagstiftningen ska gå igenom så snart som möjligt och använder sig av ett extra brådskande förfarande som gör att lagen inte behöver behandlas i lika många turer innan den kan antas.
Ja, politiker som lyder under upphovsrättsindutrin verkar vara ovanligt produktiva, även om det sker på bekostnad av demokratiska processer (Bodström).

I vilket fall som helst så finns det en tur kvar för detta fortfarande lagförslag innan det blir lag. Den måste nämligen först godkännas av den franska senaten. Och man får inte glömma att det finns franska politiker som vill gå åt andra hållet. Politikern Christian Paul kontaktade Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge för att han ser att "...de här frågorna behöver ett fokus på europeisk nivå".

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Innebär det att om man åker till Frankrike med datorn och har ett fildelningsprogram på den, så kan man åka i fängelse? Vilket underbart Europa vi har.

31 mars, 2006 13:03  
Blogger floodis said...

Beror på hur de definierar ordet "sprida". Men jag gissar på att med spridning så innebär det att programmet kopieras över till en annan enhet.

Sen tror jag att lagen bara gäller för program vars uppenbara användningsområde är att piratkopiera. Så alla program måste testas i rättegång innan fängelse kommer i fråga.

Vore mycket lättare att veta om jag kunde franska... eller fransmännen engelska ;D

31 mars, 2006 13:41  

Skicka en kommentar

<< Home