02 mars 2006

Bodström ställer in siktet på fildelarna

Bodström verkar trött på att oavbrutet få kritik för de otaliga övervakningsinitiativ han har startat och drivit. Vad kan då vara smartare än att ställa in siktet på fildelningsrörelsen för att komma bort från övervakningskritiken?

Under regeringssammanträdet idag beslutade regeringen att
Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten skall tillsammans vidta åtgärder för en effektivare bekämpning av immaterialrättsliga brott, särskilt när det gäller immaterialrättsintrång som utförs med användning av Internet.
Inte nog med det, dessa åtgärder ska i första hand inriktas på den fildelning som bryter mot upphovsrättslagen och dessutom ska brott av både större och enklare skala omfattas av åtgärderna. Någon som kommer ihåg när Bodström insisterade på att polisen inte skulle jaga vanliga svenssons? Typiskt bodtrömsk retorik. Tomma ord i syfte att lugna ner folket.

Regeringen försöker inte ens dölja att upphovsrättslobby:n har haft ett stort finger med i framställningen av detta uppdrag. Stellan Söderman, handläggare på justitiedepartementet säger till ComputerSweden
Inte minst rättighetsinnehavarna har reagerat. Det handlar om stora kommersiella intressen
Utan att ifrågasätta springer regeringen alltså de stora kommersiella intressernas ärenden. Samtidigt är det skönt att få det bekräftat att detta är ett upptåg av stora kommersiella intressen och inte av den lilla kulturproducenten som försöker slita sig fram. I uppdraget [PDF] skriver regeringen dessutom
Enligt uppgifter från musikindustrin finns det över 800 miljoner olagliga musikfiler på Internet.
"Enligt uppgifter från musikindustrin..." Ehm.. okej.

Därefter rullar de på om det gamla vanliga att teknikutveckligen skadar gamla industerier och att människor ska anpassa sig till dessa industrier (iställer för att industrierna ska anpassa sig efter utvecklingen). Och så försöker de också med den gamla föreställningen att en sträng upphovsrätt garanterar artister en lön.

Senast den 15 juni 2006 ska uppdraget redovisas.

Links to this post:

Skapa en länk