04 mars 2006

Upphovsrätt fördröjer europeisk digital bibliotek

EU-kommissionen har startat ett projekt för att skapa ett europeiskt digitalt bibliotek som kommer vara tillgänglig för alla med en dator. EU-kommissionen verkar vara imponerad av sig själv för detta projekt. Men det närmaste som kan beskriva projektet är "för lite, för sent".

För det första är upphovsrätten självklart en av de centrala frågorna (eller snarare problemen) och kommissionen måste reda ut dessa frågor innan något konkret kan göras. Och upphovsrättsfrågorna verkar inte kunna lösas förrän i slutet av året. Utan tvekan kommer verken också att vara DRM-skadade.

Därefter ska biblioteket fyllas med två miljoner verk till år 2008 och till år 2010 förväntas biblioteket innehålla sex miljoner verk (texter, ljud, videon, bilder etc). Detta kan jämföras med musikindustrins egna siffror där de menar att de illegala musikfilerna på internet idag ensamt uppgår till 800 miljoner stycken.

Den ansvarige kommissionären Viviane Reding säger "Information technologies can enable you to tap into Europe’s collective memory with a click of your mouse". Detta låter väldigt mycket som ett IT-bubblande företag under slutet av 90-talet. Men det är i alla fall skönt att också kommissionen börjar inse saker resten av folket förstod så sent/tidigt som kring millennieskiftet. Och så forsätter hon (stolt?) "The European Commission will help to turn this into reality..." Hon menar alltså att om fyra-fem år så är ett bibliotek med sex miljoner DRM-skadade verk en realitet. Typ jag kan knappt bärga mig? Jag vet inte var Reding har hållit hus, men redan idag är flera miljader verk tillgängliga, utan DRM-skador, fritt för alla med tillgång till en dator. Innan kommissionen ens hunnit börja fylla sitt bibliotek kommer över sex miljoner nya verk att ha fyllts på i internet. Så... varför krångla till det?

Tips: The Piratebay, Wikisource, Bitme.org, Projekt Runeberg, Projekt Gutenberg, vidensdeling.nu etc etc.

Så välkommen till internet EU-kommissionen.

En sak som vore intressant att veta är om denna digitala europeiska bibliotek ska ta efter vissa befintliga digitala bibliotek och simulera utlåning av ett begränsat antal digitala böcker?

Links to this post:

Skapa en länk

1 Comments:

Anonymous Danyael X said...

och glöm inte viktiga länkar som:

www.archive.org
www.ubu.com
www.sacred-texts.com
www.marxist.org (mer än bara maxsistisk filosofi faktisk)

Sen har ju Stanford ett Filosofi lexikon/uppsatts databas fritt på nätet

bara för att nämna några...

17 augusti, 2006 13:56  

Skicka en kommentar

<< Home