11 augusti 2006

Surfa gratis i centrala Stockholm

I ett samarbetsprojekt mellan Stockholms stad, mCity, Stockholm Business Region och diverse andra företag görs ett försök att erbjuda alla som befinner sig i Stockholms centrala delar tillgång till gratis bredband. Försöket varar mellan 7 augusti och 30 september och erbjuds endast i Kungsträdgården, men borde nås från Berzelii Park och Normalmstorg, och till och med kanske från Stureplan och Humlegården (se karta här). Allt som behövs är en bärbardator och en mobiltelefon. Man sms:ar ordet STHLM ON till numret 0737 494 050 och får du ett lösenord till nätverket.

Försöket är det första av sitt slag i Sverige, men enligt Anne Årneby vid Stockholm Business Region är de entusiastiska till en permanent plan om gratis bredband, och förhoppningsvis också i flera parker.

Uppdatering 15/8

Kalle ställde en befogad fråga i kommentarerna om varför nätverket är lösenordsskyddad om det ändå är fritt för vem som helst att använda. Så jag skickade iväg ett mail och frågade. Fick precis svar från Håkan Ozan som är projektledare på mCity. Kopierar in svaret direkt:
Att vi har en registrering under försöksperioden är främst av statistiska skäl. Eftersom det är ett utvärderingsprojekt behöver vi underlag för att veta hur många unika användare vi har, vilket är svårt att få fram om vi bara lägger upp ett nät. Naturligtvis har vi stora förhoppningar på att många ska använda nätet under försökstiden. Om Kungsträdgårdsnätet senare permanentas kommer med allra största sannolikhet lösenordsförfarandet att tas bort.
Så där har ni det. Observera att ni bara använder ett och samma lösenord. När ni fått lösenordet första gången så är det samma lösenord som ska användas vid andra tillfällen ni använder nätet.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Låter naturligtvis trevligt. :-) Men jag kan inte låta bli att undra vad lösenordet ska vara bra för om man ändå tänker lämna ut det till vem som helst? Det vore väl enklare att bara låta nätet vara helt öppet?

11 augusti, 2006 09:33  
Blogger floodis said...

Bra fråga. Jag mailade stockholm business region och frågade. Återkommer vid svar.

11 augusti, 2006 16:34  
Anonymous Anonym said...

Kan ju tänkas att de funderar på att gå över till betal-SMS i framtiden? Eller så vill de bara hålla koll på vem som kopplar upp sig.

13 augusti, 2006 09:44  
Anonymous Anonym said...

Låter ju lovande. :-) Fast man kan ju tycka att det borde vara lätt att logga unika MAC-adresser. Det fixar min hemmarouter...

16 augusti, 2006 23:04  
Blogger floodis said...

Ja jo, du är inte den enda som inte är nöjd med deras motivering.

17 augusti, 2006 00:12  

Skicka en kommentar

<< Home