05 augusti 2006

Lita aldrig på makthavare!

I debatten mot bodströmsamhället är ett av argumenten att vi inte vet hur framtida makthavare kan komma att utnyttja de tvångsmedel Bodström med alla medel försöker få igenom. Nu senaste tog Oscar Swartz upp argumentet i en bloggpost. Detta argument brukar följa påståendet att våra makthavare inte kommer missbruka den massiva information som samlas och kommer att samlas in genom Bodströms otaliga tvångsmedelsförslag.

Jag förstår dock inte varför man endast hänvisar till framtidens makthavare. Kan en hänvisning till att framtida makthavare kanske gör något någon gång i en framtid vi kanske inte finns i att verkligen nå vanliga svenskar som varken är insatta i eller intresserade av denna fråga? En framtid som kanske ser bättre ut än den vi lever i idag. Det går inte att utgå från att allt blir sämre i framtiden. Det känns inte som att detta argument kommer bita sig fast i svenska folket.

Snarare är frågan varför vi ska frukta de framtida makthavararna mer än dagens? Att lura sig själv med att dagens makthavare inte kan eller kommer missbruka dessa tvångsmedel är att bedra sig själv. Jag kan bara utgå från att svenskarna under 60- och 70-talet inte alls trodde att staten åsiktsregisterade dem... tills det kom fram till att de faktiskt gjorde det. Och då kom människor också till skada. Gissa dessutom vilket parti som då satt vid regeringen och var iblandad i vad som skedde? Denna gång sitter dessutom en galning och lögnare som Bodström med terrorismparanoia och drar i alla trådar.

Så varför ska man då vara mer rädd för en okänd morgondag än för den tiden vi lever i idag och ser hur illa det håller på att gå? Det behövs alltså inte nödvändigtvis hänvisningar till den okända framtiden. Som om någon tidsperiod skulle vara säkrare än en annan. De som kommer att användas som ursäkt för staten att driva igenom vidriga lagar eller för att vidta andra vidriga handlingar är de som under den tidsperioden ses som det främsta hotet bland människor. Är rädslan för en viss grupp av människor tillräckligt stor bland allmänheten så kommer denna rädsla att utnyttjas av staten. "Kommunister" igår, "MC-gängen" under 90-talet, "terrorister" och "organiserade brottsligar" idag och imorgon...? För att visa hur illa det kan gå så kan man lika gärna hävisa till dagens eller gårdagens makthavare.

Enda problemet är att dessa argumentet överlag inte funkar så bra på svenskarna för att vi i allmänhet har för stort förtroende för våra makthavare och myndigheter. Vilket till exempel denna undersökning visar.

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Din postning är en bra påminnelse om hur mörkbrunt det svenska arbetarpartiet har varit... och förmodligen fortfarande är!

06 augusti, 2006 00:24  
Blogger floodis said...

Fast jag tror inte att missbruk av makt är något som är unikt för (s). Kan hända nog hända vem/vilka som helst.

06 augusti, 2006 14:41  

Skicka en kommentar

<< Home