26 juli 2006

Antalet fildelare ökar i Japan

Recording Industry Association of Japan (RIAJ) (RIAA:s motsvarighet i Japan) har utfört en undersökning om japanernas fildelningsvanor. Undersökningen gjordes via nätet och totalt svarade 18,596 personer på den. Den visar att 1,8 miljoner japaner fildelar aktivt, vilket motsvarar 3,5% av de japanska internetanvändarna. Det är en ökning jämfört med förra året då 1,3 miljoner eller 2,5% japaner fildelade.

Det vanligaste fildelningsprogrammet i Japan är Winny, som dels är känd för att dess skapare åtalades för medhjälp till brott för att han skapade programmet och dels för att programmet Winny har lett till informationsläckor av bland annat militära hemligheter. Den andra mest använda programmet är WinMX och det tredje är LimeWire. BitTorrent kom på en femte plats och endast sex procent av fildelarna angav att de huvudsakligen använde Bittorrent som fildelningsverktyg.

Till sist så visade undersökning att den främsta orsaken som får japaner att ge upp sina fildelningsvanor är de virus, trojaner och maskar som sprids via fildelningsprogrammen. Speciellt har dessa problem varit stora på just Winny. Rädslan för att åka fast för piratkopiering låg långt ner på listan.

Eftersom att undersökningen är utförd av en branchorganisationer så kanske den bör tas med en nypa salt.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tja undersökningar på nätet brukar jag ta med ett paket salt

28 juli, 2006 12:33  
Blogger floodis said...

hehe, det också :)

28 juli, 2006 15:56  

Skicka en kommentar

<< Home