25 juli 2006

Regringen backar från FRA:s övervakningsförslag

Bland regeringens djungel av övervakningslagförslag finns det ett som kallas för En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet (Ds 2005:30) och som är framtagen av försvarsdepartementet. Låt er inte luras av det ganska harmlösa men kryptiska namnet. Detta förslag handlar om att låta Försvarets radioanstalt(FRA) avlyssna all trådbunden trafik som passerar Sveriges gränser. Alltså innehållet i alla telefonsamtal, e-postmeddelande, faxmeddelanden, chattar, webbsidor etc etc som passerar Sveriges gränser. Sedan är det tänkt att FRA ska analysera denna massiva trafik med bland annat nyckelord som bestäms av FRA. Kommer ni ihåg när Bodström insisterade på att trafikdatalagringsdirektivet inte handlade om att lagra innehållet av trafikdatan? Inte nog med att han själv drev just att detta skulle vara med i trafikdatalagringsdirektivet in i det sista i ministerrådet, han kände även till FRA:s avlyssningsförslag.

SVT:s Aktuellt verkar dock i början av juni i år ha rapporterat att FRA:s avlyssningsförslag förvisso officiellt fortfarande bereds, men att försvarsdepartementet har lagt förslaget på is. Det verkar ha varit ett för kontroversiellt förslag.

Det betyder att de två övervakningspropositionerna Hemlig rumsavlyssning (Prop. 2005/06:178) och Åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott (Prop. 2005/06:177) bordlades av de fyra minsta rikdagspartierna 31 maj, datalagringsdirektivet överklagades av Irland någon gång i början av juni i år och ungefär samtidigt meddelades det att FRA:s avlyssningsförslag läggs på is (och därefter gick det bara neråt för Bodström när polisen raidade PRQ).

Om inte annat så bör det här visa att det hjälper att trycka på beslutsfattarna. Men man får inte glömma att övervakningshysterin bland de svenska beslutsfattarna (Socialdemokraterna) har funnits sedan ungefär 2003 enligt Oscar Swartz och Bodström la fram minst 22 förslag på bara två år. Det finns alltså mycket jobb kvar.

Links to this post:

Skapa en länk