30 juni 2006

Håkan Roswall jämför Piratbyrån och The Pirate Bay med terrorister

I onsdags var det beslagsförhandling i tingsrätten angående servrar tillhörande företaget PRQ som användes för kundregister och bokföring. Håkan Roswall sägs ha spenderat uppemot en halvtimma med att förklara vad BitTorrent är för nåt och misslyckas med att förklara hur virtuella nätverk fungerar. Hur dessa ämnen har någon relevans i en beslagsförhandling är dessutom oklart. Men då förhörsledaren Keyzer tidigare under dagen hade uppgett att vissa av PRQ:s datorer saknade relevans för utredningen och att de kunde lämnas tillbaka (först efter en underskrift av Roswall) så antar jag att Roswall blev tvungen att fylla ut tiden med något skitsnack för att kunna forsätta behålla utrustningen och jävlas med PRQ. Så varför inte passa på att förvirra nämndemännen och domaren med massa tekniska termer han själv inte har förstår?

Inte blev det bättre av att han jämförde Piratbyrån och The Pirate Bay med terrorister:
Jag vet inte hur jag ska uttrycka det, men man kan säga att Piratbyrån är som IRA och The Pirate Bay är som IRA:s väpnade gren.
Inte nog med att han jämförde Piratbyråns opinionsbildande verksamhet respektive en Bittorrent-tracker med terrorism, men man kan dra några andra slutsatser från citatet ovan. För det första ser vi att Roswalls historia-/samhällskunskaper är lika stora som hans IT-kunskaper: IRA är den väpnade grenen av det politiska partiet Sinn Féin. För det andra kan man fråga sig vilken relevans det fanns i att över huvud taget ta upp organisationen Piratbyrån? Detta visar snarare att Roswall inte bara har bristande kunskaper i IT och historia/samhäll, men även i sina egna utredningar. Han klumpar alltså här igen ihop Piratbyrån och The Pirate Bay, som om de vore (del av) samma organisation. Det betyder att ingen fortfarande har upplyst Roswall om att det inte finns några formella band mellan Piratbyrån och The Pirate Bay, alternativt har han inte haft engagemanget att faktiskt kolla upp detta. Eller vill han av taktiska skäl inte förstå denna delning?.

Självklart fick PRQ inte tillbaka den utrustningen de begärde i onsdags, men de har överklagat till hovrätten. Och nästa vecka kommer det vara beslagsförhandlingar om Piratbyråns server. Men med tanke på vad som hände PRQ i tingsrätten så är det uppenbart att Roswall kommer klumpa ihop Piratbyrån och The Pirate Bay än en gång för att försöka förklara varför en server som polisen inte hittat något olagligt på fortfarande har betydelse för utredningen. Frågan är bara vilken/vilka tekniker han kommer välja att misslyckas med att förklara hur de fungerar för att fylla ut tiden och/eller för att förvirra nämdemännen och domaren igen?

Maktmissbruk...

(Läs även om hur Malmöpolisen förvägras en kopia av datan på PRQ:s servrar, som de behöver för att lösa ett narkotikabrott. Å andra sidan är väl terrorim allvarligare än narkotika?)

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Gjorde han den jämförelsen? Ser man generellt på vad Roswall gjort och faktiskt inte gjort innan razzian mot PRQ har han varit en jurist med rättskänsla iaf. Nu vet jag inte vad han tänker med, hans argument och handlande låter rent absurt.

01 juli, 2006 03:35  
Anonymous Anonym said...

Om PB och TPB skall kunna liknas vid terrorister, måste väl Roswall kunna liknas vid George W Bush som placerar presumptiva terrorister på Guantanamo utan tidsgräns och utan att ha något konkret att kunna åtala dem för?

02 juli, 2006 18:13  

Skicka en kommentar

<< Home