06 juni 2006

Patent på JPEG-formatet kan upphävas

I slutet av förra året lämnade Public Patent Foundation in en överklagan till det amerikanska patentverket med en förfrågan att patentet på JPEG-formatet upphävs. Nyligen gav patentverket beskedet att det föreligger så kallad prior art. Det betyder att Forgent/Compression Labs inte var först med tekniken. Därför borde patentet på JPEG-formatet aldrig ha beviljats. Det finns även bevis för att Forgent kände till att prior art existerade men meddelade aldrig patentverket, trots att lagen kräver det.

Nu tyder allt på att patent kommer att upphävas. Forgent är ett företag som varken säljer produkter eller tjänster. Deras affärsmodell bygger på att licensiera ut patentet och stämma de som vägrar betala. Vad Forgent kommer göra när patentet på JPEG-formatet upphävts återstår att se.

Links to this post:

Skapa en länk

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Låter det inte nästan som en tanke att Microsoft släpper ett nytt proprietärt bildformat i syfte att ersätta jpeg i samma veva som USPTO Smashes JPEG?

//steelneck

08 juni, 2006 12:36  
Blogger floodis said...

Hm, jag visste att det var för bra för att vara sant.

08 juni, 2006 21:50  
Anonymous Anonym said...

Men om det öppnat för Ms, då torde det även öppna för ett fritt format. Ett format som visuellt/prestandamässigt är minst lika bra bra som jpeg, klarar samma metadata såsom Exif, IPTC osv. men som därutöver hanterar högre färgdjup och transparens.

Jag hoppas någon tar upp den bollen, för det behövs med tanke långtidslagring av fotografier (jag talar då inte om enstaka år, utan snarare generationer), där man samtidigt lagrar plattformsoberoende källkod relaterat till åtkomsten av bilderna.

09 juni, 2006 13:46  
Anonymous Anonym said...

En till sak, Ms nya format är ju säkerligen också ett DRM-format, allt i den absoluta kundinlåsningens heliga namn. Ihopparat med förbutet mot kringgående av skyddsåtgärder så innebär det en lagstödd kundinlåsning som sätter marknaden ur spel.

09 juni, 2006 13:49  

Skicka en kommentar

<< Home