19 maj 2006

Ladda ner den fria filmen - Elephants Dream

Elephants Dream är en animerad kortfilm som släppts under en creative commonslicens. Inte nog med det så skapades filmen enbart med fria verktyg, såsom 3D-programmet Blender.

Filmen hade premiär i Nederländerna för några månader sen. Sedan släpptes DVD:n, som snabbt lades upp på YouTube [YouTube versionen] (i ganska dålig kvalitet). Skaparna av filmen gjorde det dock klart från början att de tänkte släppa filmen även på nätet i varierande kvalitet. Sagt och gjort. För några timmar sedan lades filmen upp av skaparna på nätet, och går nu att ladda ner. Även filmmusiken och alla produktionsfiler går att ladda ner. Man kan dock fortfarande köpa filmen på DVD också. Filmen har hittills sålts i över 2000 exemplar.

Filmen som knappt är tio minuter lång tog sex personer över sex månader att skapa. Projektledaren (och skaparen av programmet Blender) Ton Roosendaal har dock redan annonserat att nästa fria film redan planeras. Förhoppningsvis har skaparna av Elephants Dream lagt grunden för fler initiativ med fria filmer, vilket också var ett av målen med Elephants Dream.

Uppdatering:

Nedladdningssajten går upp och ner på grund av mycket trafik. Försök igen senare om det inte funkar.

Links to this post:

Skapa en länk