10 juni 2006

Linander frågar Bodström om skydd för servrar

Med anledning av polisens tillslag mot The Pirate Bay har Johan Linander (c) ställt en fråga till Thomas Bodström om skydd för serverar som innehåller "otvetydigt lagliga sajter".

När polisen slog till mot The Pirate Bay beslagtogs hela serverhallar inklusive serverar som inte hade någon koppling till The Pirate Bay. Enligt åklagaren Håkan Roswall beslagtogs 47 servrar som saknade koppling till The Pirate Bay. Hittills har 30 lämnats tillbaka. Roswall har efter massiv kritik hittat en (långsökt) ursäkt för att beslagta så många servrar som inte har någon koppling till The Pirate Bay: Han har hittat några torrentfiler i en av servrarna och misstänker dataintrång. Då var det ju minsann bra att så många servrar togs i beslag helt utan anledning.

Beslutet om att beslagta servrar som inte misstänktes innehålla något olagligt, och som togs i beslag för att utan anledning försäkra att de inte innehöll något som förknippade dem med The Pirate Bay verkar bara ha roat Roswall. Roswalls beslut har påverkat riksdagsledamoten Johan Linander som jämför åklagarens beslut med att stänga ner alla företag inhyrda i ett kontorshus bara för att ett av företagen misstänks för brott. I sin fråga till Bodström frågar han vilka åtgärder justiteministern är beredd att vidta för att se till att oskyldiga inte drabbas vid beslag av servrar?

Bodström har till den 21 juni på sig att besvara frågan.

Links to this post:

Skapa en länk