12 februari 2007

Plagierad patentrapport riskerar människoliv

År 2005 förstriktade Indien sin patentlag så att skulle följa TRIPS-avtalet. Vissa frågor kunde dock inte redas ut och det tillsattes en kommission för att reda ut dessa. Frågorna som skulle redas ut gällde om det gick att endast bevilja patent på substanser som är nya och innovativa. Alltså såsom den allmäna föreställningen troligen är idag. Att det bara beviljas patent på nya och innovativa saker som ingen annan någonsin tänkt på förr. Men icke. Snarare är det tvärtom. Det beviljas patent på obetydliga ändringar av (livsviktiga) läkemedel och på så sätt kan de stora läkemedelsföretagen forsätta leva i lyx på oinnovation.

I alla fall, efter ett och ett halvt år så är den tillsatta kommissionens rapport klar, och gissa vad de kom fram till? Från en läsvärd debattartikel i The Hindu:
So a committee of five renowned experts takes a year and a half to deliberate over a patent law issue that is crucial to millions of people in India, and finally produces a report whose key conclusions are borrowed, without acknowledgement, from a paper funded through a U.K.-based think-tank by Interpat, an association of major multinational pharmaceutical companies.
Politiker, vakna!

Links to this post:

Skapa en länk

1 Comments:

Anonymous Anders Dahnielson said...

"Förstriktade"? Antar att de "skärpte" patentlagarna. (Inte för att låta petig eller så.)

12 februari, 2007 11:41  

Skicka en kommentar

<< Home