31 mars 2006

Guide till hur du klarar dig som indiemusiker

En av de främsta argumenten de stora skivbolagen använder mot fildelning är att musiker inte kan försörja sig om folk fildelar. Musikerna å andra sidan verkar ha en helt annan uppfattning av teknikens respektive skivbolagens roller.

Indiegruppen Beatnik Turtle har skrivit guiden The Indie Band Survival Guide [HTML][PDF]. Med den vill de dela med sig av vad de skulle ha sagt till sig själva när de startade som ett band. Guiden innehåller information om vad som pågår bakom scenen och hur musikbranschen fungerar. Men den är också fylld med tips och råd om hur independentmusiker kan ta sig fram bland konkurrensen, allt från hur en webbsida ska byggas, till hur musiker kan marknadsföra sig själva och resonemang om varför "fildelning är det bästa som hänt indiemusiker sedan portastudion uppfanns".

I guiden står förvisso inget revolutionerande nytt, som personer som aktivit deltar i debatt inte hört. Men det är en småkul guide som slår hål på skivbolagens myter om musik och musiker. Den ger snarare en bild av att musiker har allt av vinna på att hålla sig borta från de stora skivbolagen och ekonomiskt väldigt mycket att förlora om de hamnar på ett stort skivbolag.

Det är en rekommenderad läsning för de som ännu inte förstått varför fildelning och Internet i allmänhet fungerar och varför de stora skivbolagen inte gör det.

Links to this post:

Skapa en länk