02 mars 2007

Eva-Lena Jansson - Riksdagsledamot att titta närmare på

Sitter här och plöjer som vanligt igenom riksdagens webbsida efter relevanta nya dokument. Brukar vanligen inte hitta positiva saker (snarare tvärtom), men idag blev jag positivt överaskad.

Hittande nämligen två frågor, båda skrivna av ledamoten Eva-Lena Jansson (s). Den ena fråga handlar om FRA och deras avlyssningsförslag och den andra om den föreläsning FBI och MPA höll för polisstudenterna. Båda frågorna är riktade till Beatrice Ask.

I frågan om FRA påpekar hon att den borgliga regeringen inte vill införa några begränsningar i lagförslaget och att förslaget fått tung kritik. Sedan framhåller hon att regeringen har väldigt bråttom med att få igenom lagförslaget trots att integritetskommittén jobbar med ett betäkande där de bland annat behandlar frågan om FRA:s avlyssningsförslag. Hon avslutar med att fråga om Ask avser beakta integritetskommitténs betänkande i kommande lagändringar.

I frågan om föreläsningen för polisstudenterna ger hon först en kort bakgrund och sedan skriver hon något riktigt intressant
Enligt uppgifter i Computer Sweden hade talarna bjudits in för att ”förklara sin verksamhet för studenterna”. I en rapport från upphovsrättsorganisationen IIPA, där MPA ingår, beskrevs syftet dock som ”tränings- och utbildningsarbete” av svenska poliser (anm. min kursivering)
Hennes fråga till justitieministern är vad Ask avser göra för att säkerhetsställa att "polisens utbildningar präglas av opartiskhet"?

Frågorna är i sig inte så speciella. Men de är väldigt sakligt utformande, vilket enligt min erfarenhet är ganska ovanligt, och Eva-Lena Jansson visar att hon faktiskt följer med i nyhetsrapporteringen i dessa ämnen. Alltså inte helt omöjligt att vi kommer se mer av henne i dessa sammanhang i framtiden.

Återkommer vid eventuellt intressanta svar från Beatrice Ask.

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Ulf Pettersson said...

"plöjer som vanligt igenom riksdagens webbsida efter relevanta nya dokument."

Brukar du verkligen göra det? Bravo, vilket medborgarengagemang! Ironiserar inte, det behövs verkligen fler som håller koll på besluten.

En fråga bara, hur ser man de nya dokument som riksdagen lägger ut?

05 mars, 2007 18:14  
Blogger floodis said...

Egentligen är det mycket lättare än vad jag fick det att låta som.

Det kommer varje vecka ut ett kalender från riksdagen ("Riksdagskalendern") där alla dokument som skickats in från den tidigare veckan listas. Så kan man skriva upp sig på en maillista så den kalendern skickas ut till en varje fredag.

Går att skriva upp sig på prenumerationen här.

Enda önskemålet jag har är att det fanns något liknande för varje utskott. För utskotten måste man leta "manuellt". Erfarenheten har visat att massa värdefull informations går förlorat pga det.

05 mars, 2007 21:12  

Skicka en kommentar

<< Home