04 april 2007

TV-tips om patent

Lite TV-tips som handlar om eländet med patent:

SVT:s Uppdrag granskning har grävt mer i fallet med Håkan Lans. Även om det inte finns en direkt kritik mot patent så tydliggörs spelet bakom patentsystemet. Var det så här små uppfinnare gynnades av patent?

Programmet sändes igår och går att se på SVT:s webbsida, det går att ladda ner via The Pirate Bay eller så kommer diverse respriser att sändas på TV.

CBS 60 Minutes har granskat spelet bakom det amerikanska så kallade "Medicare prescription drug"-lagförslaget som antogs för några år sedan. Kort sagt så beskriver CBS lagförslaget som att läkemedelslobbyn skrev det och att förslaget beviljar den industrin 400 miljader dollar över en tio års period, vilket är det dyraste lagförslaget som lagts fram i USA. Än en gång är det alltså spelet bakom patentsystemet som beskrivs. Vad som pågick i Representanthuset den natten (då de flesta människor lagt sig och inte visste vad som pågick i maktens hus) var väldigt fult.

Programmet sändes första april i USA och sänds som vanligt i TV4 om några veckor. Annars går det att se direkt på CBS webbsida. Går säkert att ladda ner någonstans också.

Nu råkar båda dessa reportage ha en direkt koppling till USA, men jag garanterar att samma saker pågår i EU-maktens korridorer.

Det är så det brukar vara. Patent målas upp som något bra som gynnar inte minst små uppfinnare och den tekniska utvecklingen. Man behöver dock inte gräva djupt för att se vilka det är som styr marionetten och på vilket sätt de och endast de gynnas av patenteländet.

Links to this post:

Skapa en länk