11 december 2005

Patent på formade burgare

Michan uppmärksammande på artikeln "Ingen tvekan om att det här är en älgburgare" i Östersunds-Posten. Där kan man läsa att fest- och privatkocken Jesper Nyström från Lugnvik tröttnade på att hans olika matrelaterade påhitt blev kopierade, så han patenterade helt enkelt burgare med älghuvudsprofil.
Det går inte att ta patent på älgburgare eller annan mat, men väl på formen. Jesper har skaffat sig Europapatent på älghuvudsprofilen med hornen, det långsmala huvudet och bringan och halsryggen.
Läs även om det amerikanska företaget Cereality som försöker patentera affärsmetoden att mixa frukostflingor, hälla på en vätska och sälja över en disk.

Vem vet, efter behovet av patent på kultur kanske matproducenter känner att de absolut bara måste kunna patentera mat för att kunna överleva?

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

har funderat lite på det här i.o.m. diskussioner kring mjukvarupatent. Om det skulle gå att ta patent på algoritmbeskrivningar, så skulle man ju kunna ta patent på matrecept, eftersom de gör samma sak (beskriver hur man ska gå tillväga för att framställa en produkt).
Helt sjukt.
Var det inte någon som tog patent på älgformat godis (som säljs på IKEA) för ett bra tag sen?

13 december, 2005 04:25  
Blogger floodis said...

Ja, det är liksom precis det motståndarna av mjukvarupatent säger: Att om man ska kunna patentera mjukvara så öppnar man dörrarna för att patentera i princip vad som helst, eftersom att mjukvara egentligen inte är något annat en än skrift (som tolkas av en maskin).

Jag vet inte om någon har patent på älgformat godis. Men jag skulle inte bli förvånad...

13 december, 2005 16:08  
Blogger Robin Ekman said...

Kanske lite sent, men nu har jag skrivit om det här.

19 december, 2005 18:04  
Blogger jan boklöv said...

Piratbyrån tog upp patent på mackor för ett tag sen:

http://www.piratbyran.org/index.php?view=forum&a=thread&id=25827

14 februari, 2006 15:01  

Skicka en kommentar

<< Home