16 april 2005

BEUC: Mjukvarupatent missgynnar konsumenter

EUC är en europeisk konsumentorganisation, som representerar nästan 40 självständiga konsumentorganisationer från mer än 27 länder. BEUC har nyligen förklarat sin negativa syn på mjukvarupatentdirektivet.

BEUC skriver att den konkurrans som driver innovationen inom mjukvaruutveckling är viktigt och fördelaktig för konsumenter. De menar att mjukvarupatent däremot hämmar konkurransen samtidigt som det inte finns några tecken på att mjukvarupatent skulle öka innovationen.

BEUC skriver vidare att stora företag kommer använda sina patenter för att stänga ute småföretagen från marknaden eller för att börda dem med en "skatt", vilket skulle göra det hårdare för småföretag att kunna konkurrera och därmed höjs priserna. Ett exempel är när Ericsson nyligen stämde det lilla företaget Sendo eftersom att Sendo tyckte att det var orimligt av Ericsson att kräva mer än 10% av försäljningspriset i royalties.

BEUC menar att också stora företag kommer missgynnas och pekar bland annat på Microsoft:s siffror för att hantera rättsprocesser. Samtidigt tycker de att lagar bör utvecklas så att utvecklingen av programvara med öppen källkod inte hotas.

Links to this post:

Skapa en länk