12 juli 2005

"Intellektuell egendom kostar mitt liv"

Det immateriellarättssystemet är inte längre ett problem som bara drabbar tredjevärlden. Också befolkningen i det land som allra hårdast förespråkar patent börjar allt mer bli lidande. På kuro5hin.org skriver amerikanen Rudi Cilibrasi om hur intellektuell egendom kan kosta honom livet.

Vid födsel smittades Rudi med Hepatit C, som nästan alltid är en kronisk leversjukdom (också känd som gulsot). För några år sedan hittade Rudi en medicin som med 60% chans kunde bota honom permanent. Problemet var att FDA, USA:s motsvarighet till läkemedelsverket, av okänd anledning inte hade godkänt läkemedlet. Rudi flög då över till Europa, inhandlade medicinen och flög tillbaka.

Under tre månader behandlade han sig själv med den nya medicinen och märkte då att om han forsatte den års långa behandlingen så skulle han botas permanent. Då märkte han till sin bestörtning att myndigheterna hade blockerat den andra sändningen av hans medicin på grund av att ett patent eller annan intellektuell egendom förhindrade européer att sälja läkemedlet till amerikaner. Han fick inte ens köpa dem för sina egna pengar i Europa och föra in i USA. Han beviljades inte heller något undantag trots att han förklarade att det gällde hans liv.

Rudi Cilibrasi kritiserar nu de immateriella lagarna för att vara inhumana och försöker nu skapa en debatt om dem för att få tillstånd en ändring av de immateriella lagarna.

Enligt doktor Karl Lenz är dock svårt att kommentera fallet utan att veta vilken immateriell egendom det gäller och utan att ha hört den andra sidans version.

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

ffs.. det börjar tämligen gå till överdrift bara för att feta rika bolag ska ha mer pengar.

Jag menar vart ska det hela sluta? 10-20 år från nu t ex?

Ett extremt mörkt exempel:

FDA stoppar en 5 årig Amerikansk HIV smittat pojke från att flyga till europa för att genomgå en medicinsk process som garanterat botar hans HIV.

FDA:s svar: "Det bryter mot Usa:s Läkemedelspatent lagar att Amerikanska medborgare får i sig icke amerikansk medicin"

24 juli, 2005 08:58  
Blogger floodis said...

Frågan borde snarare vara om det någonsin kommer att sluta?

25 juli, 2005 01:50  

Skicka en kommentar

<< Home