12 april 2006

Nej till flatrate!

Som Copyriot skriver så har förslaget på att rättighetsinnehavare ska "kompenseras" genom avgifter på internetuppkopplingar (s k flatrates) tagits upp allt mer på senare tid. Detta är det tänkta alternativet till kriminaliseringen. Men att acceptera ett sånt system är inte ett alternativ! Så hamna inte i det spåret eller i de tankarna! Här är några förklaringar varför vi inte ska acceptera flatrate:
  • Det har inte bevisats att någon förlorar på fildelning. Varför ska internetanvändarna betala en straffavgift för något artister inte förlorar på? Snarare har det ju i undersökning efter undersökning påpekats att fildelning faktiskt ökar försäljningen av kultur. Och att upphovsrättsindustrins problem beror på den ökade konkurrensen, inte på fildelningen. De vinner alltså på fildelningen... men ska ändå ha betalt genom ett flatratesystem? Detta är exakt vad Roger Wallis (forskaren på KTH) säger och vill: Artisterna gynnas av fildelning, men ska ändå ha betalt genom en straffavgift på internetuppkopplingen.

  • Ett flatratesystem ändrar inget i grunden. Allt fungerar som det gör idag där ett fåtal topplisteartister får betalt för att du laddar ner musik från en artist som inte spelats på radio, eller för att du laddar ner släktingarnas semesterbilder eller den senaste GNU/Linuxdisten. Så det är en ändring i grunden som behövs, inte en forsättning på samma gamla trötta väg där allt sker på upphovsrättsindustrins villkor. Det räcker med dragkamper kring nya medier och "kompromisser" som alltid slutar med kontrollerade distributionskanaler och där topplisteartister får alla artisters löner!
Läs på Copyriot för mer utförliga förklaringar till vi inte ska acceptera flatratesystem.

Links to this post:

Skapa en länk