12 augusti 2006

Justitedepartementet förbreder striktare upphovsrättslag

Regeringen lovade att en promemoria om sanktionsdirektivet skulle komma i våras. Det verkar inte ha kommit någon hittills. Det betyder dock inte att regeringen inte arbetar med att genomföra direktivet. Johan Linander har hittat en artikel i DN där det står att justitedepartementet jobbar på saken.
Läste i dagens DN i ekonomidelen (hittar inte det på dn.se så jag kan inte länka) att justitiedepartementet arbetar med en lagstiftning som ska tvinga Internetleverantörer att lämna ut ip-adresser till upphovsrättsinnehavare när dessa misstänker intrång i sin upphovsrätt. Tydligen ska lagstiftningen bygga på ett EU-direktiv som heter sanktionsdirektivet.
Läs mer på Linanders blogg.

Sanktionsdirektivet är direktivet som brukar benämnas IPRED, och är föregångaren till IPRED2. Den tryckes igenom EU:s beslutsmaskin efter bara den första läsningen. Alltså såsom Bodströms datalagringsdirektiv myglades igenom. Detta kunde ske efter påtryckningar från europaparlamentarikern Janelly Fourtou, gift med Jean-René Fourtou som är VD för Vivendi Universal. Jag har skrivit mer om beslutsprocessen för dessa två direktiv här.

Links to this post:

Skapa en länk