18 augusti 2006

Norrköpingsbo åtalad för upphovsrättsbrott och Antipiratbyråns personuppgiftsinsamling

En 22-årig man i Norrköping åtalades idag för brott mot upphovsrättslagen. Enligt åtalet gjorde han filmen Rånarna tillgänglig för allmänheten via fildelningsprogrammet Direct Connect. Han tillhör de hundratals fildelare som Antipiratbyrån masspolisanmälde hösten 2004. Mannen förnekar brott. Han är dessutom kritisk mot Antipiratbyrån arbetsmetoder som han menar strider mot lagen.

Ja, då för två år sen så stred Antipiratbyråns arbetsmetoder mot lagen. Närmare bestämt mot personuppgiftslagen. Men det såg Datainspektionen till att ändra på. Så nu kan det finnas uppemot 400,000 ip-adresser (plus andra tillhörande personuppgifter) i Antipiratbyråns databaser. En intresseorganisation som agerar pirvatpolis på heltid och som planterar bevis i servrar som de sedan får kronofogden att raida. Och vem vet i vilken omfattning IFPI lyckats samla in personuppgifter? De fick ju också ett undantag från PUL samtidigt som APB beviljades undantag.

Snart är föresten tidsfristen för APB:s och IFPI:s respektive undantag från PUL slut. Frågan är vad som kommer hända då? Det mest troliga vore att de ansöker om att tidsperiden ökas (det tar visst mer än ett och ett halvt år att sätta dit över en miljon svenskar). Samtidigt verkar det inte som om de har försökt sig på att massanmäla svenskarna igen. Så vad gör de då med de påstådda hundratusentals personuppgifterna? Samlar dem för samlandets skull?

Datainspektionen motsvarighet i Frankrike kallas för CNIL och de fick precis som Datainspektionen förfrågningar från upphovsrättsbranschen intresseorganisationer om att på automatiskt väg samla in personuppgifter. CNIL avslog intresseorganisationernas ansökan. De kom helt enkelt fram till branschens intressen inte vägde över den personliga integriteten. Datainspektionen kom å andra sida fram till det motsatta. En av anledningarna till att CNIL vägrade bevilja branschen undantag var för att risken fanns för massiv insamling av personuppgifter. De verkar ha förutspått något Datainspektionen misslyckades med. Så nästa gång upphovsrättsbranschen intresseorganisationer vänder sig till Datainspektionen (vilket borde vara någon gång kring nyår) så borde Datainspektionen fundera på vad CNIL hade gjort om de var i samma situation.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

bra jobbat.
CNIL var inte så lite roligt namn :)

19 augusti, 2006 22:12  
Anonymous Anonym said...

jag tycker det är mysigt hur sverige har gått från att värna om den personliga integriteten till att använda den som fiskmat.

dröjer nog inte länge innan svenska företag följer amerikanska AT&T.

"AT&T Rewrites Rules: Your Data Isn’t Yours"
http://www.dailyphreak.com/2006/06/21/att-rewrites-rules-your-data-isnt-yours/

20 augusti, 2006 00:48  

Skicka en kommentar

<< Home