18 augusti 2006

Norrköpingsbo åtalad för upphovsrättsbrott och Antipiratbyråns personuppgiftsinsamling

En 22-årig man i Norrköping åtalades idag för brott mot upphovsrättslagen. Enligt åtalet gjorde han filmen Rånarna tillgänglig för allmänheten via fildelningsprogrammet Direct Connect. Han tillhör de hundratals fildelare som Antipiratbyrån masspolisanmälde hösten 2004. Mannen förnekar brott. Han är dessutom kritisk mot Antipiratbyrån arbetsmetoder som han menar strider mot lagen.

Ja, då för två år sen så stred Antipiratbyråns arbetsmetoder mot lagen. Närmare bestämt mot personuppgiftslagen. Men det såg Datainspektionen till att ändra på. Så nu kan det finnas uppemot 400,000 ip-adresser (plus andra tillhörande personuppgifter) i Antipiratbyråns databaser. En intresseorganisation som agerar pirvatpolis på heltid och som planterar bevis i servrar som de sedan får kronofogden att raida. Och vem vet i vilken omfattning IFPI lyckats samla in personuppgifter? De fick ju också ett undantag från PUL samtidigt som APB beviljades undantag.

Snart är föresten tidsfristen för APB:s och IFPI:s respektive undantag från PUL slut. Frågan är vad som kommer hända då? Det mest troliga vore att de ansöker om att tidsperiden ökas (det tar visst mer än ett och ett halvt år att sätta dit över en miljon svenskar). Samtidigt verkar det inte som om de har försökt sig på att massanmäla svenskarna igen. Så vad gör de då med de påstådda hundratusentals personuppgifterna? Samlar dem för samlandets skull?

Datainspektionen motsvarighet i Frankrike kallas för CNIL och de fick precis som Datainspektionen förfrågningar från upphovsrättsbranschen intresseorganisationer om att på automatiskt väg samla in personuppgifter. CNIL avslog intresseorganisationernas ansökan. De kom helt enkelt fram till branschens intressen inte vägde över den personliga integriteten. Datainspektionen kom å andra sida fram till det motsatta. En av anledningarna till att CNIL vägrade bevilja branschen undantag var för att risken fanns för massiv insamling av personuppgifter. De verkar ha förutspått något Datainspektionen misslyckades med. Så nästa gång upphovsrättsbranschen intresseorganisationer vänder sig till Datainspektionen (vilket borde vara någon gång kring nyår) så borde Datainspektionen fundera på vad CNIL hade gjort om de var i samma situation.

Links to this post:

Skapa en länk

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

bra jobbat.
CNIL var inte så lite roligt namn :)

19 augusti, 2006 22:12  
Anonymous Anonym said...

jag tycker det är mysigt hur sverige har gått från att värna om den personliga integriteten till att använda den som fiskmat.

dröjer nog inte länge innan svenska företag följer amerikanska AT&T.

"AT&T Rewrites Rules: Your Data Isn’t Yours"
http://www.dailyphreak.com/2006/06/21/att-rewrites-rules-your-data-isnt-yours/

20 augusti, 2006 00:48  
Blogger disa said...

慈德宮,龍南漆藝博物館,竹山竹管厝,陳列教育館,中興新村,東埔溫泉,清安豆腐街,金龍窯,火炎山,橫龍山古道,中港慈裕宮,大湖農村,挑柴古道,龍騰斷橋,森林遊樂區,卓蘭果園,外埔漁港,龍鳳漁港,清德禪寺,欣隆休閒農場,馬術農場,童玩村
泰安溫泉區,南庄老街
溫泉遊樂區,綠葉方舟,明德水庫,仙山,鳳陽谷,三角湖,木雕街,通霄蘆沐村風,香格里拉樂園,馬拉邦山,薑麻園,海濱休閒園區,鳴鳳山古道,火車窿,勝興火車站,挑鹽古道,獅頭山,藺草文化館,永和山水庫,大克山,通霄秋茂園,大衛營,清泉農場,雪霸國家公園,蜜蜂休閒館,挑炭古道,三通嶺,建民農場,自然保留區,永和山農場,八通關古道,明新書院,石觀音吊橋,戰車公園,軍史公園,桂花森林松柏嶺,梅峰農場,棋盤石,巧手工作坊
桃米生態村,溪頭,杉林溪森林遊樂區,李勇廟,竹山保安宮,沐陶窯
玉山國家公園

14 november, 2009 19:39  

Skicka en kommentar

<< Home