21 oktober 2006

Free the Mind läggs på is

Tar emot att ta detta beslut, men jag måste lägga Free the Mind på is fram till jul. Det är alldeles för mycket i skolan för att jag ska hinna med. Får sen se vad som händer efter jul.

Jag vill bara uppmärksamma om ett par heta ämnen som jag skulle hade tagit upp om jag hade haft tid, och som jag önskar och hoppas att andra kan och kommer att skriva om.

Patent och upphovsrätt

Sanktionsdirektivet - Glöm inte att justitedepartementet fortfarande jobbar med att implementera sanktionsdirektivet i svensk lag. Har inte kommit något lagförslag än. Men det kommer komma. Sanktionsdirektivet är det första steget mot att kriminalisera alla intrång i de immateriellarätterna.

IPRED2 - Nytt sanktionsdirektivet som behandlas i EU just nu. Andra och det definitiva steget mot att kriminalisera alla intrång i immateriellarätterna. Det har hänt ganska mycket här som jag borde ha rapporterat om. En första omröstning om detta direktiv kommer ske innan årets slut om jag inte minns fel. Den som vill veta mer om vad som händer kring detta direktiv kan med fördel vända sig till FFII som väldigt aktivt lobbar mot förslaget.

Övervakning och integritet

Ny justiteminister. Vissa jublar, andra avvaktar. Jag säger dra inte förhastade slutsatser till de som jublar. Beatrice Ask har förvisso med kraft motsatt sig datalagringsdirektivet, men å andra sidan är datalagringdirektivet det enda förslaget hon motsatt sig av alla övervakningsförslagen. I övrigt går hennes åsikter i princip i samma linje som Bodströms: "Terrorister finns överallt", "polisen behöver verktyg", "våra grannländer har ju gjort så" osv. Hon verkar dock ta till sig av den hårdaste kritiken som kommer från remissinstanserna och Lagrådet. Dock fortfarande, det är svårt att jämföra hennes tidigare arbete med hur hon kommer jobba som minister. Avvakta, men följ henne i hennes arbete.

Sen kan man alltid fråga sig varför hon med kraft motsatt sig datalagringsdirektivet men påpekat att andra övervakningsförslag behövs? Nej till ett övervakningsförslag, ja (troligen) till över tjugo andra övervakningsförslag. Verkar obalanserat. Kan svaret finnas i att Charlotte Cederschiöld som är en av (m):s representanter i EU-parlamentet var den europaparlamentarikern som mest aktivt jobbade mot datalagringsdirektivet och att Ask då blev tvungen att att motsätta sig direktivet för att (m):s linje i frågan skulle vara konsekvent? Jag vet inte. Men det vore intressant att vet vad denna obalans beror på.

Övrigt

Förespråkarna av WIPO Broadcast Treaty börjar bli otåliga och försöker avancera förslaget, trots all oenighet. Två möten kommer hållas under 2007 för att försöka reda ut oenigheterna. Kommer troligen misslyckas, som det alltid har gjort. Men håll ett öga på utvecklingen.

Dessa saker är nog de främsta sakerna att tänka på under den närmaste framtiden. Men det finns andra stora och små ämnen också.

Ska försöka påminna om kritiska datum och förhoppningsvis andra små saker. Men räkna inte med några långa texter före jul. På återseende!

Links to this post:

Skapa en länk

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

a tråkigt, men men tack för mycket intressant läsning!

23 oktober, 2006 22:09  
Blogger Adam said...

Det var tråkigt att höra, tack för många intresanta inlägg.

26 oktober, 2006 18:49  
Blogger floodis said...

äsch, inget sånt. Det är som synes ingen definitiv isläggning. Isläggning är ett dåligt ord, bättre med "uppehåll" eller "mindre aktiv".

26 oktober, 2006 21:53  

Skicka en kommentar

<< Home