07 oktober 2006

PUBPAT överklagar Monsanto-patent

Jag har skrivit om PUBPAT förr. Det är en organisation som försöker skydda allmänheten mot patentsystemet skadliga effekter. Nyligen hade de stora framgångar i att få ett patentet på JPEG-formatet upphävd. Nu ger de sig på det gigantiska biotekniska företaget Monsanto. Företaget är ökänt för sin aggressiva framfart mot bönder runt om i världen. Monsantos allmänna strategi är att patentera grödor runt om i världen och sedan stämma alla som odlar dessa grödor, även om samma grödor odlats i flera tusen år. Monsanto är även känt som företaget som försöker patentera grisen.

PUBPAT skriver på sin webbsida att de har bett det amerikanska patentverket att omvärdera fyra av Monsantos patent. Enligt PUBPAT använder Monsanto dessa fyra patent för att trakassera, skrämma och stämma de amerikanska bönderna. Ibland går det så långt att bönderna försätts i konkurs. PUBPAT har hittat s k prior art som visar att Monsanto inte var först med upptäckterna som täcks av patenten, därför ska de inte heller ha beviljats patenten.

Brottet bönderna sägs ha begått är att de har sparat ena årets frön för att odla dem det kommande år. Något som människan har gjort i flera tusen år i överlevnadssyfte har nu alltså indirekt förbjudits av patentlagar.

En sak som ännu en gång är värt att notera är att de immateriellarättslagarna inte är något som endast slår hårt mot de fattiga i u-länderna.

Links to this post:

Skapa en länk