25 november 2006

Rösta fram årets värsta lobbyverksamhet

Bryssel är EU-politikens centrum och bland annat Europaparlamentet och EU-kommissionen finns beläget där. Samtidigt flyttas allt mer av de enskilda medlemsländernas makt över till EU. Detta verkar ha bidragit till att alla som är intresserade av att få med sig politiska beslut på ett eller annat sätt finns närvarande i Bryssel. Enligt Wikipedia finns det idag runt 15,000 lobbyister i Bryssel i form av konsulter, advokater, branschorganisationer, företag, NGO:s osv. Ungefär 2600 intressegrupper har en permanent kontor i Bryssel. Det sker alltså en väldigt omfattande lobbyverksamhet i Bryssel. Så mycket att kommissionen för ett tag sedan började fundera på lagstiftning om hur lobbyverksamheten får gå till. Jag har dock inte följt upp hur det har gått med den saken.

Även om lobbyverksamhet troligen associeras med något negativt så finns det många lobbyverksamhetsgrupper som vill uppnå något som i allmänhet anses som goda mål. Men det finns även en hel del som endast drivs av den egna (kommersiella) intresset, utan att ta hänsyn till övriga samhället. Tyvärr verkar dessa inte bara ha de största ekonomiska resurserna, utan de verkar även ha magen att använda de fulaste knepen.

Därför brukar ett par organisationer som bland annat bevakar lobbyverksamheten i EU varje år anordna en omröstning där årets värsta lobbare röstas fram av allmänheten.
The prize for The Worst EU Lobbying will be awarded for the lobbyist or lobby group using the most deceptive, misleading, hypocritical and irresponsible tactics.
Tyvärr är det inte så enkelt. Besult tas åt fel håll ofta för att olika institutioner i EU mer eller mindre medvetet förenklar lobbyverksamhet som gynnar ena sida (ofta sidan med det kommersiella intresset). Därför kan man i år även rösta fram årets värsta EU-institution som partiskt gynnat den ena sidan av det politiska intresset.

Jag har inte röstat än. Det är så illa exempel så det är svårt att bestämma sig. Men en av händelsena har jag i alla fall bloggat om. Det var tillfället då kommissionen gav ut en rådfrågningsrunda som var utformad för att gynna dem som är för ett patentsystem lik det amerikanska. Och sedan när deadline:en hade gått ut så handplockade kommissionen ut ytterligare 600 företag som de trodde skulle gynna deras linje.

Links to this post:

Skapa en länk