07 november 2006

När Bodströms DNA-lag slår fel

När Bodström forfarande var justiteminister så drev han ett lagförslag för att göra det lättare för polisen att ta och registrera DNA-prover. Lagen infördes årsskiftet 05/06 och innebär i princip att polisen får ta DNA-prov på vem som helst i princip helt utan anledning. Och den senaste tiden har vi kunnat se media helt okritiskt prisa lagen eftersom att fler brott lösts upp tack vare den.

Här är ett exempel på hur fel lagen kan slå när politiker inte gör den tillräckligt rättssäker och när människor och media ställer sig helt okritiska till den. Samma sak gäller alla andra övervaknings-, tvångsmedels-, integritetskränkande och "terroristerna kommer"-lagar.

Jättemånga brott löses upp tack vare lagen. Jättebra. Men en lag som ger polisen rätten att ta prover på vem som helst utan anledningen kommer självklart leda till att polisen bygger en allt större databas där alla med minsta lilla anledning att hamna där, kommer att hamna där. Vare sig det finns något värde att ha personen där eller inte. Vi såg det med killarna bakom The Pirate Bay, kvinnan i Aftonbladets artikel och... ja, hur många fler finns egentligen i den databasen, trots att det inte finns något värde att ha dem där?

Jag har inte läst propositionen eller lagen, men jag hoppas verkligen att det finns någon sort begränsning och/eller kontroll över denna lag (och Bodströms alla andra lagar). Men med tanke på vem som ligger bakom lagen så verkar det inte sannolikt...

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och Sverige blev ju inte helt otippat näst sämst i EU på personlig integritet. Bra läsning om hur den uppfattade risken för brott och terrorism förhåller sig till den faktiska risken, och vem som tjänar på vad som lyfts fram, kan man hitta här .

07 november, 2006 01:00  
Anonymous Anonym said...

Det finns bara en anledning. Att kunna använda det för att inkriminera folk som har fel politisk åsikt. Det är bara en tidsfråga tills must börjar döda folk och sen skylla mordet på nån annan genom att plantera bevis. Bevisplantering behöver inte ens ske direkt utan kan ske efteråt pga hur det svenska rättsväsendet fungerar. Enda som får testa saker är SKL. samt att endast polisen får samla in bevis. Vilket gör att det inte går att få en oberoende undersökning, vilket leder till att folk inte har en chans att få upprättelse om staten vill sätta dit folk.

No more Joy Rahman for you, my friend.

Rätta mig om jag har fel...

10 november, 2006 15:41  

Skicka en kommentar

<< Home