21 november 2006

Upphovsrättslagskräpning påskyndas i Australien

Australien håller på att skräpa ner sin upphovsrättslag ytterligare och nu varnar australienska branschorganisationen Internet Industry Association (IIA) för att lagförslaget som påskyndas igenom beslutsprocessen kan ha långtgående konsekvenser för vanliga australiensare.

Ett exempel på hur lagförslaget kan drabba australiensare är när de firar en födelsedag på en offentligt plats och sjunger födelsedagssången "Happy Birthday" (som är upphovsrättsskyddad av Time Warner) på ett sådant sätt så att andra hör det. Det ger böter på $1320. Om de sedan skulle filma det hela så har de begått ännu ett brott för innehav av en apparat i syfte att göra intrång i sångens upphovsrätt. Om de sedan skulle få för sig att dela med sig av födelsedagsfilmen via internet på ett sådant sätt att alla kan ta del av den så har de begått tre brott mot upphovsrättslagen på en och samma dag. Totalt skulle detta ge böter på $3960 (ungefär 21393 kr). De skulle inte ens kunna skylla på att de inte kände till lagen eller att de inte gjorde det med uppsåt. Några sådana bestämmelser finns inte i lagförslaget.

Det som verkar ha tagit IIA på sängen är att dessa överaskande strikta bestämmelser inte är ett krav av frihandelsavtalet mellan Australien och USA och IIA vet inte hur de hamnat med i lagförslaget eller varifrån de kommer. IIA tänker nu gå ut med en veckolång informationskampanj för att upplysa både människor och företag hur lagskräpningen missgynnar dem.

Links to this post:

Skapa en länk