28 augusti 2007

Microsoft köper sig till en standard

Krig har rasat en tid mellan de som vill se Microsofts Open Office XML-filformat (OOXML) som standard och de som inte vill det av diverse olika anledningar. Ända tills igår såg det ut som att arbetsgruppen för frågan inom det svenska standardiseringsorganet SIS skulle rösta nej till att göra OOXML till en svensk standard, men i sista sekund inträffade en oväntad vändning. Den tydliga Nej-majoriteten omvandlades till ett stort Ja på en och samma dag. Slutresultatet blev 25 för, 6 mot och 4 som lämnade mötet i protest.

Enligt Marcus Rejås som befann sig på mötet började det hela i fredags då de som följer frågan fick reda på att det hade tillkommit sju företag i arbetsgruppen. Detta när omröstningen skulle hållas på måndagen efter helgen (alltså igår). Det verkar dock inte finnas några regler som förhindrar detta och SIS accepterar nya medlemmar ända fram till mötets början. Det hela verkade misstänksamt så ett par personer kritiska mot OOXML betalade de 15,000 kronorna som SiS kräver för att man ska få rösta (plus 2000 för att bli medlem) för att väga upp mot de sju nya företagen.

Väl på mötet visade det sig dock att ytterligare 23 företag anmält sig som medlemmar i SIS precis innan mötet och hade betalat för att rösta. De flesta visade sig även vara Microsoft Partners och ingen hade varit aktiv i SIS innan dess. Det slutade med att Johan Westman som är teknisk talesman på IBM reste sig upp och förklarade att IBM inte ställde upp på denna fars och lämnade mötet. Så gjorde även tre andra representanter. Och så blev resultatet som det blev, vars Ja-röster totalt kostade 374,000 kronor (grattis till pengarna SIS). Så mycket kan det alltså kosta att köpa en SIS röst.

SIS fösvarar självklart omröstningen. Microsoft verkade imorse inte vilja prata med journalisterna men när Ny Teknik satte press på Anita Arkéus-Åsheden som är plattformsansvarig hos Microsoft så erkände hon indirekt att de låg bakom kuppen (surprise!).

Det svenska resultatet kommer nu skickas till det globala standardiseringsorganet ISO. Den globala omröstningen avslutas 2 september. Cirka hundra länder deltar i den omröstningen.