07 juli 2007

Blockeringen av TPB och hur man kommer runt

Att The Pirate Bay hamnat på polisens barnporrspärrlista är vid det här laget vida känt. Med anledning av att upphovsrättslobby visats sig beredda att gå hur långt som helst för att stänga ner TPB och senaste tiden inriktat sig på internetleverantörer så känns det som att det finns flera hundar begravna här. Precis som förra året då polisen gjorde razzia på PRQ. Vi har några riktigt intressanta dagar och/eller veckor framför oss.

Vissa rykten säger att polisen börjat vackla och nu faktiskt tänker kontakta TPB. Det verkar dock inte som att folk tänker sitta och vänta på att polisen ska uttala sig eller samarbeta med TPB och det dyker därför redan upp frågor och svar på hur man kan komma runt den eventuella blockeringen. Ett sätt att komma runt är redigera hosts-filen på sin dator. Jag har gjort en kort sammanställning av hur man gör detta för Windows-, Linux- och Macdatorer. Ett annat sätt är att byta DNS-server till en annan än den ens internetleverantör tillhandhåller. Jag kommer troligen komplettera sammaställning med hur man gör detta senare. Hittar ni något fel så säg till.

Även om polisen löper linan ut och blockar TPB så tvivalar jag starkt på att blockaden kommer bli långvarig. Blockeringar av stora webbsidor blir sällan långvariga. Vi svenska fildelare är dessutom bra på så är det att få blockeringar upphävda. Dock inte sagt att utvecklingen mot allt fler blockeringar inte är bekymmersamt för friheten på nätet och i allmänhet. Vare sig vi vill eller inte så måste och kommer motståndet mot denna utveckling att öka. Vill vi ha ett fritt internet så behöver vi ta alla kamper som hotar att begränsa det.

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om man är litet konspiratoriskt lagt kanske man skulle kunna tänka sig att polisens resonemang ser ut så här:

Upphovsrättintrång är olagligt, men exakt vad som utgör underlättande av / medhjälp till upphovsrättsintrång är oklart och TPB uppger att de förhåller sig neutrala till innehållet i torrents så länge beskrivningarna matchar innehållet. Genom att peka på att barnporr sprids ökar allmänhetens press på TPB att ta bort vissa torrents, vilket om det inträffade skulle kunna ses som att de erkänner att de har ett ansvar för innehållet i de filer som torrent-filerna pekar ut (innehåll som inte finns på TPBs sida). Sedan är det bara att överföra detta på upphovsrättsskyddat material och det blir svårt för TPB att förklara olika behandling av olika typer av torrents. Om TPB å andra sidan inte rensar bort barnporr-torrents så riskerar de att förlora i anseende vilket underlättar framtida åtgärder emot dem.

07 juli, 2007 12:25  
Anonymous Anders Dahnielson said...

Mig veterligen ska TPB sedan länge tagit bort eventuellt barnpornografiska torrents ifall någon användare påpekat att sådant funnits.

När det gäller att komma runt filtret så är det ju bara att använda sig av OpenDNS (eller någon annan fri DNS-tjänst). Lamt var ordet.

07 juli, 2007 15:53  

Skicka en kommentar

<< Home