05 januari 2008

Stängda format och bristen på intresse för fria

Det rapporteras att Microsoft i och med service pack 3 till Office 2003 bestämt sig för att stänga ner stödet för äldre filformat. Motiveringen är att det är osäkra format och att de utgör en risk för användarna.

Påminner mig om när jag jobbade på ett läkemedelsföretag i somras. De använder uteslutande Microsoftprodukter och när jag oundvikligen hamnade i diskussioner om IT-standarder så blev slutsatsen att det nog skulle vara mer fördelaktigt att använda FLOSS, men att man garanterat behövde kunna hantera sina gamla filer. Speciellt beroende var och är de av excelfiler. Men de insåg också att stödet för dessa format skulle läggas ner förr eller senare, men hoppades på senare. De sköt alltså bara upp problemet. Det skulle vara intressant att se hur de kommer lösa det här. För visst finns det metoder att komma runt, men det kräver en väl samordnad IT-organisation. Någonting som inte direkt fanns på det företaget. Och jag antar att många fler företag är i samma situation.

Så kan man även fråga sig vad den offentliga delen av samhället gör för att inte hamna i samma fälla? Allt fler länder ser och förstår fördelarna med FLOSS och beslutar om att byta från stängt till öppet. Nu senast Nederländerna och Norge. Men inte vi i Sverige. Inte nog med att politikerna verkar ha en total avsaknad av intresse för frågan, men man vet inte ens vilken myndighet det är som ansvarar för frågan. Hur kan detta vara värdigt en av de främsta IT-nationerna som Sverige?

Links to this post:

Skapa en länk

1 Comments:

Anonymous Carl said...

Skräckexemplena på vad som händer när man låser in sig i ofria standarder och filformat torde vara många vid det här laget. Har tyvärr ingen adress tillgänglig men jag läste för ett tag sedan om hur det tog NASA åratals av onödigt arbete för att kunna återanvända mätdata från någon tidig rymdsond. De var tvungna att »reverse-engineera « sin egen data, eftersom programmerarna som gjort systemet inte gick att få tag på längre... Michael Widerkrantz har ett annat otrevligt exempel på från ett sjukhus.

05 januari, 2008 13:40  

Skicka en kommentar

<< Home