11 november 2008

Right Livelihood-vinnare talar på Södertörns högskola

Jag var förbi Södertörns högskola idag och såg en affisch om att Percy Schemiser, 2007 års vinnare av Right Livelihoodpriset, ska tala där på torsdag. Kort sagt så delas priset ut till personer som på ett eller annat sätt arbetar för jordens och människors bästa. Schemiser-paret har fått priset för sitt arbete för bevarandet av den biologiska mångfalden och för sin kamp mot det genomonda biotekniska företaget Monsanto. Ett riktigt vidrigt företag. Kommer ni till exempel ihåg företaget som patenterade grisen? Monsanto. Eller hört talas om företaget som producerar genmodifierade plantor som producerar frön som inte blommar eller ger frukt och som därmed tvingar fattiga bönder att varje år köpa frön från företaget? Monsanto. Företaget som stämmer bönder för att företagets genmodifierade frön blåst in på böndernas åkermarker och börjat växa? Monsanto. Listan kan göras mycket lång på bisarra Monsantohandlingar. Mer om Schemiser-parets kamp mot Monsanto kan ni läsa om här.

Hade gärna velat se den föreläsningen, men typiskt nog så har jag en obligatorisk dagslång labblektion just den dagen. Så jag sprider istället ordet och hoppas på att någon annan kan närvara och ge en sammanfattning av föreläsningen.

Appropå genmodifiering. På affisch som jag såg på Södertörns högskola så stod det att Schemiser-paret hade vunnit priset för sin "kamp mot GMO" (GMO står för Genetiskt Modifierade Organismer). Det står förvisso inte så på Södertörns högskolas webbsida och det känns skönt. Men jag kan inte hjälpa att som blivande biotekniker reagera på uttrycket "kampen mot GMO" som stod på affischen. Generellt i samhället förknippar massmedia och människor orden GMO och genmodifiering med dåliga saker. Jag tror det grundas väldigt mycket på okunskap i ämnet. För genmodifiering i sig är inget dåligt per defintion. Var hade till exempel diabetesläkemedlen varit utan genmodifiering av bakterier (organismer) som producerat insulinet? Däremot kan genmodifiering användas för dåliga saker, såsom Monsanto använder genmodifiering. Självklart är den biologiska mångfalden viktig och ska bevaras, men det ena utesluter inte det andra och genmodifieringar har sina fördelar.

Att bedriva en kamp mot GMO är som att bedriva en kamp mot mjukvara. Mjukvaror kan också användas i dåliga syften, men har också sina fördelar och om folk på allvar hade skrivit "kampen mot mjukvara" och verkligen drev en kamp mot mjukvara i sig så hade ganska många människor troligen gått upp i taket.

Så, behövde skriva av mig allt detta. Har gjort det förr och kommer troligen få göra det igen.

Links to this post:

Skapa en länk