28 juli 2008

Henrik Alexandersson, FRA och IB-affären

Alexandersson blivit anmäld av FRA för yttrandefrihetsbrott får mig att associera till IB-affären. Jag är ingen expert på vad som hände under IB-affären men läser man om det på wikipedia så är parallellerna med FRA ganska slående. Det enda som verkar saknas är att sätta någon eller några i fängelse för att de avslöjat vad spionerna verkligen håller på med.

Henrik passar bra i den mallen med sitt avslöjande att FRA avlyssnade i kabel redan 1996. Historien tenderar ju att upprepa sig själv. Men jag tror att FRA än mer fruktar vad Henrik potentiellt skulle kunna avslöja och därför har gjort denna anmälan som en förebyggande åtgärd. För det är bara att inse att när en organisation har en sådan makt och där omvärlden har så lite insyn så kommer makten definitivt att missbrukas. FRA lär ha gjort mycket värre saker än att ha avlyssnat i kabel innan de hade juridisk rätt att göra det. De är inte direkt ovana vid att inte följa lagen.

Jaja, vi får se. Henrik är dock fortfarande en fri man verkar det som.

Måste också passa på att lägga upp dokumentet Henrik anmäldes för här på bloggen. Vad ska politikerna och myndigheterna göra när internet bara vägrar att lyda? :-)
Just nu får Google ta smällen för det är här jag laddat upp den. Men ska posta denna på flera ställen på nätet.

Links to this post:

Skapa en länk

5 Comments:

Anonymous Oscar Swartz said...

Åkesson hävdar att de där sakerna fångades i etern. Så kan det mycket väl vara. jag utvecklar jur eterspaning skulle kunna fånga upp fax på det där viset i en postning.

29 juli, 2008 22:51  
Anonymous Rikard said...

Håller med Oscar om att dokumentet inte bevisar någonting om kabelspaning. Men det bevisar två viktiga saker:

1) FRA spanar visst på svenskar (om de exempelvis söker visum i Ryssland)

2) FRAs dokument om sina spaningar på svenskar läcker ut till allmänheten

Sedan kan man dra slutsatser om FRAs fingertoppskänslighet när man ger sig på HAX och inte främst den som läckt ut känslig information.

30 juli, 2008 21:50  
Blogger achtungbitte said...

mnja, guillou och bratt spanade på IB, läste deras post, följde efter deras bilar och kartlade dem i största allmänhet i lite mindre än ett år, för att inte tala om att de intervjuade åtminstone en f.d spion.

Inte för att jag vill dissa hax, men hans prestation är inte på långa vägar jämförbar med guillous och bratts.

01 augusti, 2008 00:15  
Blogger floodis said...

achtungbitte: Självklart. Men FRA tycker nog att HAX är besvärande. Och om HAX forsätter på det här spåret så kommer han avslöja mycket värre saker. Det kan vara en idé från FRA:s sida att sätta stopp för det innan det får så långt. Det var det som var min poäng.

01 augusti, 2008 01:58  
Anonymous Johan S said...

Hej :
Angående publikationen av hemligt material: Du fråga vad myndigheter ska göra när internet vägrar lyda. Jag hoppas att de naturligtvis anmäler och dömer dig för de brott du begått.
Eller anser du att vi inte ska ha någon hemlig polis eller spaning. Kanske våra poliser borde annonsera innan de gör tillslag i fortsättningen, så att ingen drabbas.

Vad har du gjort för att minska brottsligheten i Sverige?

Johan S

16 september, 2008 10:32  

Skicka en kommentar

<< Home