29 maj 2008

Sydafrika överklagar ISO:s beslut

Som många av er vet så har Microsoft försökt få standardiseringsorganet ISO att acceptera deras standard för dokumentformatet OOXML. Trots att ISO redan accepterat ett motsvarande format (ODF) och trots att OOXML är överfylld av tekniska brister så lyckades Microsoft att med olika metoder av fult spel som mutor i det värsta fallet få tillräckligt många röster i ISO för att få OOXML accepterat av ISO.

Enligt reglerna kan dock beslutet överklagas inom två månader av de nationella standardiseringsorganen som är P-medlemmar (länder som är tvugna att rösta). För några dagar sedan blev Sydafrikanska standardiseringsorganet The South African National Standards Body (SABS) först med att överklaga till ISO. Deras överklagan kan hittas här. Vad jag har förstått det som så kommer det nu åtminstone att bli en utredning kring om allt gått rätt till.

Tycker SBAS visar stor mogenhet när de tar ledningen på detta sätt och uttrycker att detta inte är rätt. Vad jag uppfattat det som så tog SBAS redan från början ledningen när de ledde en grupp med länderna Brasilien, Indien och Kina och där de alla röstade nej till OOXML.