16 juni 2008

Avskaffa riksdagen

De senaste veckorna har två lagförslag varit aktuella, FRA-lagen och EU:s nya konstitution. Båda dessa lagförslag medför stora förändringar för Sverige. En gemensam nämnare för dessa två lagar är att den ena flyttar makt från riksdagen till EU och under debatten av den andra har det framkommit hur riksdagens roll redan idag har blivit meningslös. Som andra har noterat så har det nämligen under de senaste dagarna under debatten om FRA-lagen visat sig att det finns riksdagsledamöter som förvisso ogillar FRA-lagen, men som ändå tänker rösta ja till den för att de vill visa lojalitet mot regeringen, alliansen och sina respektive partier.

På pappret är regeringen ansvarig inför riksdagen och det är riksdagen som stiftar lagarna. Men nu visar det sig att rollerna har bytts och att det nu är riksdagen som är ansvarig inför regeringen. Helt plötsligt ska riksdagen ha regeringens förtroende och inte tvärtom. Riksdagens uppgift att kontrollera regeringen har försvunnit och ersatts med en bunt knapptryckande röstboskap som inte finns där för mer än formaliteten.

Den uppgiften att riksdagsledamötena står beredda att stå i regerings tjänst när regering så önskar och EU:s nya konstitution gör riksdagen lika meningslös som monarkin i Sverige. De har ingen riktig makt längre men kan vara fina att titta på vid högtider och ha kvar av historiska skäl och som turistmål.

(Ja, jag vet att Irland röstade nej till konstitutionen och att det enligt reglerna räcker för att stoppa den vidare processen med förslaget. Men om EU hade följt regler och lagar hade väldigt mycket sett annorlunda ut idag. När EU:s byråkrater har bestämt sig för att de vill ha nåt så är ett "nej" mest en fråga om "när". Detta gäller speciellt när byråkraterna ska centralisera mer makt till sig själva)

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

I riksdagsvalet har vi valhemlighet. Varför har riksdagen inte rösthemlighet? Om man inte visste vem som röstar hur så skulle inga partipiskor fungera.

17 juni, 2008 10:47  
Blogger floodis said...

Man får väga det mot vikten för folket att kunna se vilken politiker som har röstat vad. Jag tror denna öppenhet är viktigare än rösthemlighet.

Politiker går dessutom inte in i riksdagen som individuella personer och jag tycker att man inom ett parti eller partisamarbete ska få bestämma hur alla politiker ska rösta i en viss fråga.

Jag tycker däremot inte att det ska få gå till på det sätt det har gjort i detta fall, där riksdagsledamötena mot sin vilja tvingas rösta mot sina ideologiska övertygelser för att inte svika regeringen, inte riskera sina karriärer eller i värsta uteslutas ur partiet.

Måste erkänna att gränsen är grymt svår att dra. Det är i dessa extrema fall ingen lätt situation för ledamötena.

18 juni, 2008 01:07  

Skicka en kommentar

<< Home