27 juli 2008

Japaner får fängelse för spridning av anime

Animenewsnetwork skriver att en japanska man dömts till ett och ett halvt års fängelse för att utan tillstånd ha laddat upp populära animeserier via fildelningsprogrammet Share. Mannen är en av tre personer som anhölls för några månader sedan. En av dessa har redan dömts. Ett och ett halvt år är riktigt hårt för uppladdning.

Share är en uppföljare till fildelningsprogrammet Winny. Utvecklaren av Winny, Isamu Kaneko, dömdes för ett par år sedan att betala 1,5 miljoner yen (ungefär 13,000 dollar) i böter för brott mot upphovsrättslagen. Därför är inte svårt att förstå att utvecklaren av Share har valt att vara anonym. Share har en större tonvikt på anonymitet, men när det för några år sedan upptäcktes brister i säkerheten så öppnades möjligheten att jaga vanliga fildare.

Intressant nog är inte nedladdning olagligt i Japan, bara uppladdning. Även om japanska regeringen jobbar på att ändra detta så att nedladdning också blir olagligt så förvånar det mig att detta inte redan har skett. Vad jag har märkt så har Japan väldigt lika lagar som USA.

Links to this post:

Skapa en länk