08 juli 2008

Miljöpartiet förbreder sig för regeringsmakten

Från piratpartistiskt håll ser jag flera inlägg där det skrivs att Miljöpartiet gör en 180 i FRA-frågan och vill nu tillsammans med allianspartierna och Socialdemokraterna massavlyssna svenska folket. Detta tillkännagavs visst vid i ett gemensamt pressmeddelande mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Jag skrev i ett inlägg för någon vecka sen att Miljöpartiets och Vänsterpartiets totala motstånd mot FRA-lagen lett till bråk i oppositionen. Jag skrev
Det återstår alltså att se om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer stå starka och försvara grundläggande mänskliga rättigheter eller sälja dessa för en plats i regeringen. Jag gissar på att de kommer göra som de fyra skådespelarpartierna och kompromissar fram ett förslag med några kosmetiska ändringar, kör ut ett pressmeddelande om vilka hjältar de är som försvarat människors grundläggande rättigheter och sedan lutar de sig bekvämt tillbaka i sina regeringsstolar i Rosenbad.
Vilken jävla fullträff om jag får säga det själv. Miljöpartiet gjorde precis detta, Vänsterpartiet stod starka (än så länge). Det var dock väntat. Miljöpartiet har ovillkorligt varit ute efter en plats i regeringen i många år nu och något som medborgarrätt lär knappast stoppa dem. Vänsterpartiet har däremot vågat säga nej till regeringsmakten. Därför kommer detta inte som någon överaskning. Miljöpartiet har alltså redan börjat förbreda sig för att luta sig tillbaka i sina kommande regeringsstolar, och det som mest på bekostnaden av grundläggande mänskliga rättigheter. Men nu vet vi i alla fall hur lätt Miljöpartiet säljer sig.

En annan besvikelse från miljöpartistiskt håll är ett debattinlägg från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter på deras webbsida. Budskapat är kortsagt att reklamskatten ska höjas för att bland annat ersätta för den olagliga fildelningen, eftersom att reklam och konsumtion ändå är förkastligt. Jag tycker väldigt bra om Carl Schlyter. Han engagerar sig i många och väldigt skilda frågor och gör alltid ett bra jobb. Men det här debattinlägget gör mig besviken. Det känns som att han är ute efter kritisera regeringen för att de vill slopa reklamskatten, vilket jag inte bryr mig om i sig, men när han försöker få poäng i fildelningsfrågan i samma slag så känns det för långsökt. Han ger inte ens något argument för varför just reklamskatten ska fungera som ersättning för den olagliga fildelningen.

Däremot kritiserar han i artikeln regeringen för "en massiv övervaknings- och polisstat för att jaga fildelare". Antingen var han för två dagar sen inte medveten om att hans eget parti gjort en tvärvändning och nu står för den massivaste övervakningsförslaget av dom alla eller så gör han skillnad mellan övervakning för att jaga fildelare och övervakning för övervakningens skull, där den första är värre än den andra. En besvikelse i vilket fall som helst.

Links to this post:

Skapa en länk

4 Comments:

Anonymous Jesper said...

Ett parti sågar ett annat. Bloggare glömmer tänka kritiskt. Ekot om åtta minuter.

09 juli, 2008 06:52  
Blogger Björn Wadström said...

Du gör nog fel analys angående vad mp anser, men kul läsning. Det kommer fram mer och mer om vad FRA håller på med så debatten lär fortsätta.

09 juli, 2008 23:49  
Anonymous Dawwe said...

Maria Wetterstrand:

"Jag är stolt över att vi fått med oss Socialdemokraterna på att en rödgrön regering kommer att riva upp FRA-lagen efter nästa val. Genom den uppgörelsen blockerar vi möjligheten till överenskommelser mellan sossarna och övervakningshögern. Vi är garanten för att lagen rivs upp och inte bara omarbetas."

Men jag skulle också önska en bredare allians med MP, V och PP, och att V:s motion som stoppar lagen går igenom (annars får ju signalspaningen hålla på praktiskt hela 2009 och stora delar av 2010).

15 juli, 2008 12:46  
Blogger floodis said...

Maria Wetterstrand är naiv om hon tror så. Det här är långt ifrån över.

15 juli, 2008 13:44  

Skicka en kommentar

<< Home