31 augusti 2006

Sluta hypa Spiralfrog!

För några dagar sedan kom nyheten att Universal planerar att genom musiknedladdningstjänsten Spiralfrog öppna hela sin musikkatalog för gratis laglig nedladdning (notera extra de tre orden gratis, laglig och nedladdning). Pengarna ska tjänas genom annonsintäkter. Någon sekund efter att nyheten publicerades skapades det ett mindre kaos på internet. Osäkra applåder blandades med en lika osäker oro för att tjänsten hotar skivbutikers existens.

Men kom igen. Tror någon för en sekund på att en bransch som alltid strävat och fortfarande strävar efter absolut kontroll verkligen kommer släppa musiken på ett önskvärt sätt? När vi pirater och fildelare säger "gratis nedladdning", så menar vi oftast eller ibland "fri fildelning". När nöjesindustrijättarna säger "gratis nedladdning" så menar de bokstavligt talat gratis nedladdning. Alltså ingen eller bara en mindre vidare spridning.

Så hur gör man då för att hindra människor från fri fildelning? Ja, man använder bland annat DRM. Vilket man självklart kommer göra i denna tjänst. I nyheten på IDG kan vi läsa
Filerna som användare laddar ner från Spiralfrog kommer att vara i Windows Media-format (wma) och ha ett drm-skydd. De ska till exempel inte gå att bränna till cd, men däremot ska de fungera på portabla musikspelare, dock inte Ipod /.../ Tjänsten ska vara helt gratis, men användarna ska vara tvungna att minst en gång i månaden logga in på Spiralfrog. Annars blir de nedladdade låtarna utgångna och olyssningsbara.
Jaha..eh..okej.. låter ju kanske inte speciellt lockande. Kunde de inte kunna komma på fler sätt att begränsa användningen? Det bästa är att de självklart har gjort det. Men det är frågor som konsumentorganisationerna kommer att ta itu med, efter att de har läst licensavtalen som användarna måste godkänna innan de får ladda ner de skadade filerna.

Därefter har vi den helt ogenomtänkta påståendet att allt gratis hotar allt som kostar pengar: "Det är ute med skivbutikerna! Paniiiik!".

Än en gång, kom igen. Vi har redan idag en helt fri fildelning, med alla de otaliga teknikerna, programmen, klienterna och trackers:n. Det har vi haft i princip ända sedan internets födelse. Vi har en fildelning som växer för varje dag och där miljontals kultur- och informationssugna människor deltar i fildelningen. Men inte har skivbutikerna dött ut! Snarare har de flyttat upp på nätet och vissa drar in pengar som aldrig förr verkar det som. Varför skulle de plötsligt lägga sig ner och dö för att en ännu en urursel tjänst skapas av nöjesjättarna? Som om människor helt och hållet tappar lusten efter skivor bara för att amerikarna, och speciellt de som inte har en Ipod och ännu mer specifikt de som orkar komma ihåg att logga in varje månad, nu kan få en mycket begränsad mängd DRM-skadade ljud filer.

För att inte tala om hur många gånger har vi nu sett undersökningar som påpekar att den minskade skivförsäljningen inte beror på fildelningen. Varför skulle denna tjänst ha en annorlunda effekt på skivbutikerna? Det ena utesluter alltså inte det andra. Bara för att vi har gratis vatten hemma i våra kranar så innebär det inte att vi inte köper mineralvatten också.

Även om skivbutikerna någon dag dör ut, varför ska vi bry oss? Finns inte efterfrågan på skivor (från skivbutiker) så är skivbutiker följdaktigen meningslösa. Och finns det då ingen anledning att hålla kvar vid butikerna, så finns det inte det. Inget att vara ledsen över, egentligen. Saker blir gamla och byts då ut (mot något bättre om behovet och möjligheter finns).

Så sluta bygga på en hype om ännu en läskigt dålig tjänst bara för att tjänsten hypas med orden "laglig", "gratis " och "nedladdning". Det är dags att återaktualisera Copyriots bloggtext Om tre ord: Laglig, nedladdning, film, med tillägg av det nya ordet "gratis".
dessa sajter säljer inte film. De säljer ett språk, en vanställd nätåskådning. Universal deltar inte direkt i debatten om internets framtid. Effektivare för dem är att delta indirekt – varje gång en ny "laglig tjänst" lanseras, sätter ju lydiga journalister igång att formulera ideologin, omdefiniera orden, dra ner samtalets ribba.
Det var precis vad som hände: En ny tjänst annonserades och ännu en gång började journalistmaskinen pålitligt agera försäljare av språket. Så, hur agerar vi pirater, fildelare och internetanvändare i allmänhet nästa gång Universal eller annan jätte sprider till medier att de skapar en ny tjänst? Bygg inte på hypen och ödsla inte din energi på att vara den duktigt förbannade konsumentet som påpekar bristerna i "lagliga nedladdningstjänster".

Links to this post:

Skapa en länk

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Märk väl att du måste logga in på Spiralfrog med jämna mellanrum för att kunna fortsätta lyssna på din DRM-skadade musik.

När Spiralfrog slagit ut tillräckligt många små aktörer kan det alltså lagom lämpligt försättas i konkurs, alla musikfiler som hämtats från dem blir obrukbara för all framtid, och skivbolagen bakom har plötsligt ökat sina marknadsandel markant.

Men något så elakt skulle de aldrig ha tänkt ut, eller?

01 september, 2006 13:13  
Anonymous Anonym said...

Det här handlar inte om att ge ut musik "gratis", detta handlar om att sprida DRM och "Trusted Computing". Alltså precis det elände som Vivendi lobbat för i EU under många år (bla. genom VD:ns fru Janelly Fourtou) - de lagar som behövs för att understödja de lösningar som givetvis inte bär av egen kraft.

//steelneck

01 september, 2006 13:40  
Anonymous Tina said...

Fö'låt om jag trampar nån på tårna men e inte detta ett vääääldigt uttjatat ämne. ALLT kostar pengar helt enkelt. De va väl ingen jävel som gick in i en skivaffär på sjutti-talet å tyckte att dom skulle få en skiva gratis? Vi betalar således för en tjänst, något som producenter, låtskrivare, sångare å andra musiker lagt ner mycket tid på. Varför ska de inte få betalt för jobbet?

01 september, 2006 15:49  
Anonymous Blenda said...

Tina: Lustigt att du tog just 70-talet som exempel. Satt för ett tag sedan och bläddrade igenom min fars skivsamling och hittade där bl.a. en skiva av proggbandet Anton Svedbergs Svängjäng (tror det var deras första, självbetitlade skiva). På baksidan fanns en kommentar där de klagade på band som tog inträde på sina konserter. Tiderna förändras. Nu för tiden verkar folk vara mer benägna att lägga pengar på konserter än på ljudinspelningar. Visst vore det trevligt även med gratis konserter, men det är svårare att genomföra i praktiken. Att sprida ljudfiler gratis är däremot hur lätt som helst.

01 september, 2006 19:37  
Anonymous Anonym said...

Tina, du har inte förstått vad det hela handlar om. Nämligen myten om att fildelning skadar artister och gör att de tjänar mindre. Artister har i många år fått 5% av skivförsäljningen och därför fått förlita sig på konserter. Nu kan artisterna själva lägga ut sina låtar på internet och få 90% av intäkterna. Det är det skivbolagen är rädda för.

/dingo

06 september, 2006 15:14  
Anonymous Anonym said...

sluta böla mannen, gratis och enda kraven på att d ska loggas in en gång per månad o inte spridas all vindens väg.. d e väl fan jävligt bra...? får spel på er "pirater" som klagar hela tiden...

06 september, 2006 17:53  
Blogger floodis said...

Anonymous 17:53: Nej, det är inte bra. Det är som jag skriver uruselt.

Personligen har jag börjat tröttna på dessa tjänster vars syfte är att skapa en vanställd nätåskådning och speciellt då journalister och i viss utsträckning även vanliga fildelare helt okritiskt hypar dessa tjänsterna.

Inse att debatten och våra mål handlar om något vida gratis musik.

06 september, 2006 18:59  
Anonymous "Pune" said...

Änsålänge så finns inte Spiralfrog inte i Sverige, därför rekommenderar jag Spotify för er "lagliga" personer. Dock har Spotify också lite lurigheter där dem har lite reklam då och då (vet inte om det är samma med Premium tjänsten).

15 januari, 2009 16:36  

Skicka en kommentar

<< Home