12 september 2006

Tappa inte fokus - Regeringen döjer något!

När SVT Rapport i juni avslöjade att USA hotat Sverige med handelssanktioner ifall man inte stängde ner The Pirate Bay, så lovade justitieminister Thomas Bodström att man nu skulle lägga alla korten på bordet. Men när Rapport begärde ut korrespondensen som skickats till och från justitiedepartementet i ärendet enligt offentlighetsprinicipen så avslog regeringen deras begäran. SVT fick ut 210 mail utav sammanlagt 947 stycken. Över 700 mail har alltså hemlighetsstämplats. För en justiteminister som lever och driver en politik efter principen att den som inte har något att dölja inte har något att frukta så kan detta bara innebära en sak; justiteministern (och regeringen) har något att frukta. Det är då mycket anmärkningsvärt att denna nyhet knappt fått något utrymme i media!

Vad har vi då dränks av de senaste dagarna som tryckt nyheten om regeringens mörkläggande i skymundan? Jo, nyheten om Göran Perssons uttalande i duellen mot Fredrik Reinfeldt om att fildelningsungdomar inte ska behöva känna sig som kriminella. Det uttalandet kom ju mycket lägligt. Precis efter SVT:s avslöjande. Nyheten om regeringens mörkläggande är en uppföljning av det påstådda ministerstyret. Om regeringen försöker mörklägga ministerstyre så borde det fått minst lika mycket uppmärksamhet som alla andra avslöjanden i ärendet. Men efter Perssons uttalande är hela händelsen som bortglömd och istället regnar det beröm på Persson från alla möjliga håll, där det borde ha varit svidande kritik. Taktiskt skickligt eller bara ett sammanträffande? När självaste Persson för första gången uttalar sig i fildelningfrågan och på dagen efter mörkläggningsavslöjandet så är en rekommendation att vara på sin vakt.

När det gäller Perssons uttalande så hoppas jag alla har förstått att det är mindre värt än valfläsk? Det är snarare lögn och dubbelmoral. För samtidigt som Persson säger att ungdomar inte ska känna sig som kriminella så jobbar regeringen med att genomföra sanktionsdirektivet, som bland annat kommer innebär att polisen får hämta ut personuppgifter från internetleverantörer även för brott som ger böter. Alltså även för fildelning. Inte för att speciellt många fildelare känner sig som kriminella, men vill Persson att fildelare inte ska känna sig som kriminella så är en bra början att sluta driva igenom lagar som gör det lättare för upphovsrättslobbyn att skicka polisen på fildelare.

Det är över 700 mail som hemlighålls av en regeringen som säger sig inte ha nåt att dölja. Knappast trovärdigt. Låt dig inte tappa fokus av ett fullständigt värdelöst uttalande. Regeringen döljer något!

1 Comments:

Anonymous DanceK said...

Så sant så sant.

Obekväma sanningar tystas ner snarare än förnekas. Fler exempel är alla polisanmälningar mot APB:s olagliga piratregister, fildelningsjaktens vara eller icke vara som olaglig, underbordet-införandet av åtskilliga lagskärpningar i EU. Och då har vi bara berört fildelningsfrågan.

14 september, 2006 22:18  

Skicka en kommentar

<< Home