10 december 2006

Andra omröstning om IPRED2 och IFPIs försök att påverka direktivet

Under den senaste tiden har IFPI drivit en kamp mot pirater på, får man säga, imponerande många fronter, och samtidigt tillräckligt tyst för att inte väcka piraternas ökända vrede. För att nämna ett par IFPI:s senaste aktiviteter så har de lyckats övertyga internetleverantören Perspektiv att blockera sina kunder tillgång till sidan AllofMP3.com, sammanställt en lista på levande och döda (!) artister som vill ha en utökad upphovsrätt, ansökt om forsatt tillstånd att registera Sveriges fildelare och så har de tyst men mycket aktivt bedrivt en lobbyverksamhet för IPRED2-direktivet.

Att IFPI tar chansen och aktivt bedriver lobbyverksamhet är inget nytt. År 2004 började de en kampanj för att förlänga upphovsrättens tidsliga omfattning och där listan med artister som IFPI publicerade nyligen utgör en del av denna kampanj. De lobbade även för att datalagringsdirektivet skulle utökas för att omfatta även den piratkopiering som sker på nätet. Och nu har det visat sig att de även bedriver lobbyverksamhet för IPRED2-direktivet.

Enligt vissa källor (som jag inte har möjlighet att länka till) har IFPI lobbat Europaparlamentets ledamöter och har även lämnat in ändringsförlag till medlemmar av de utskott som bereder IPRED2-direktivet. Det är inte ovanligt att alla sorters intresseorganisationer på alla möjliga sidor lämnar in ändringförslag till alla möjliga direktiv via Europaparlamentets ledamöter. Så det är viktigare att veta vad IFPI:s ändringsförslag handlar än att de faktiskt kan ha lämnat in förslag. Det har inte framkommit exakt vilka dessa förslag är, men det finns indikationer på att IFPI är rädda för att omfattning av direktivet med den odefinierade termen "kommersiell omfattning" inte kommer att inkludera fildelare. De verkar i en interjuv ha sagt att de inte är nöjda med just den termen. En odefinierad term skulle ju i en rättegång faktiskt kunna tolkas mot upphovsrättsindustrins intressen. Varför det också verkar som att IFPI verkat för att direktivet ska gälla oberoende av piratkopieringens omfattning. Och just en sådan ändringsförslag kan faktiskt hittas bland ändringförslagen som det röstades om i ITRE. Detta gäller det 35:e ändringsförslaget av parlamentarikern Dominique Vlasto
Member States shall ensure that all intentional infringements of an intellectual property right on a commercial scale, and attempting, aiding or abetting and inciting such infringements, are treated as criminal offences.
Oberservera att strykningen av uttrycket "on a commercial scale" ("i kommersiell omfattning") alltså strykts av Vlasto. Samma uttryck IFPI oroade sig för stryktes alltså för att utöka direktivets omfattning . Lyckligtvis gick det ändringsförslaget inte igenom under omröstningen i utskottet ITRE.

Men IFPI verkar inte bara nöja sig med direkta attacker mot fildelarna i IPRED2-direktivet. I ett tal som IFPI:s VD John Kenndy för några dagar sedan höll på IPSummit-konferensen (hålls i Bryssel med många EU-politiker närvarande) gick han till attack mot internetleverantörer för de har medlen att stoppa piratkopieringen men inte gör något åt saken. Han jämförde även internetleverantörerna med Kazaa (med Kazaa? Hur mycket efter är han egentligen ;-)). Detta tillsammans med att IFPI drog TELE2 inför rätten i Danmark nyligen och vann och påverkat svenska internetleverantören Perpektiv att blockera sina abonnenter från AllofMP3.com kan inte tolkas som något annat än att IFPI driver ett aggressivt krig mot internetleverantörer. Troligen har de förstått att de inte kan stoppa varje enskild fildelare och satsar därmed på att stoppa fildelningen på internetleverantörnivå. Detta har de hittills försökt göra juridiskt och genom diskussioner med leverantörer. Det är alltså inte alls otroligt att de även kommer försöka göra det politiskt genom IPRED2-direktivet. IFPI verkar för övrigt har bokat en tid med ansvariga EU-politiker till nästa vecka för att diskutera IPRED2.

På måndag kommer utskott nummer två, LIBE, att rösta om IPRED2-direktivet. Det finns mycket som tyder på att det inte kommer gå lika bra denna gång som det gjorde i ITRE. Detta beror mycket på att den politiska gruppen EPP i Europaparlamentet inte är skeptiska till IPRED2. Med tanke på detta och IFPI:s framfart kan det allt vara värt att piratrörelsen på ett eller annat sätt engagerade sig mer i IPRED2-direktivfrågan medans det är möjligt att göra något åt saken.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är inte någon "piratrörelse" som måste engagera sig, det leder ingen vart och ses endast som att "tjyvar" vill fortsätta att "sno åt sig" alldelens "gratis" på "stackars fattiga upphovsmäns" bekostnad.

Näe, nu är det dags att väcka Internetleverantörerna, börja med Telia. För detta innebär i sin förlängning att en ISP måste börja med censur, eftersom de måste ta ansvar för innehållet i all kommunikation som kommuniceras genom deras nät.

Detta kan logiskt bara sluta med att Internetleverantörerna måste spärra allt, och bara släppa igenom det man explicit godkänt, för annars har man inte en chans att kunna ta det ansvar man åläggs.

//steelneck

10 december, 2006 11:21  
Blogger floodis said...

Det är inte någon "piratrörelse" som måste engagera sig, det leder ingen vart och ses endast som att "tjyvar" vill fortsätta att "sno åt sig" alldelens "gratis" på "stackars fattiga upphovsmäns" bekostnad.

Som om den bilden inte finns redan idag och som om oengemanget leder/har lett någonstans.

Kan snarare vara tvärtom, att det är just på grund av det politiska oengemanget som den bilden av pirater finns.

Självklart tycker jag att ISP:er ska väckas. Men jag ser inget fel på att man lobbar samtidigt.

10 december, 2006 13:34  
Anonymous Anonym said...

Ja, givetvis, självklart. Vad jag menar är att "vi" måste få igång Internetoperatörerna, de kan börja tala pengar med politikerna. Den sk. "piratrörelsen" är ju redan engagerad, men marginaliseras å det grövsta så fort tillfälle ges. Själv gillar inte det där om "piratrörelse", jag ser frågan ur en annan vinkel eftersom jag inte är någon "pirat", jag har endast fria program i min dator och har ingen som helst olovlig musik, film eller bilder. Jag ser detta ur synvinkeln integritet, den privata kommunikationens integritet, yttrandefrihet osv..

Det enda som behövs för att det onda skall vinna, är att de goda inte gör någonting.

//steelneck

10 december, 2006 15:17  
Blogger floodis said...

Vad jag menar är att "vi" måste få igång Internetoperatörerna, de kan börja tala pengar med politikerna.

Jag förstår och jag håller med. Det är något vi borde verkligen försöka göra.

Sen om det kunde ske parallellt och/eller i samband med andra aktiviter så skulle jag gilla det ännu mer :)

Anledningen till att jag tycker att mer borde göras är att jag på väldigt nära håll följer utvecklingen av denna fråga (och många andra frågor) och jag ser hur massa olika intressen och intresseorganisationer framgångsfullt påverkar politiken och politiker. Sen ser jag mig om ser ingen försöker driva piraternas intressen på det politiska planet (PP räknas inte, det är de som ska lobbas ;)).

När jag sitter och följer FFII i deras arbete så ser jag hur de framgångsfullt lyckas få ut patent ur IPRED2. Men FFII har inget intresse av att gå längre än så. Samma sak med internetleverantörer. När de fått igenom sina frågor så har de ingen anledningen att gå längre. Det kan forfarande finnas artiklar i direktiven som skadar piraterna/integriteten/yttrandefriheten/osv men där internetleverantörerna inte her intresse av att ändra något.

Vi kan inte bara lägga våra önskemål i andras händer och hoppas på det bästa. Jag är liksom trött på att sitta och rapportera om vad som händer i EU utan att faktiskt så direkt som tex FFII kunna påverka EU-politiken. Jag skulle kunna sitta och rapportera om vad som händer i EU tills fingrarna börjar blöda.. frågan är om det räcker. Jag tycker inte det. Vi borde liksom kunna sköta om oss själva utan att lägga förhoppningar på FFII, internetleverantörer osv. De kommer inte alltid att driva våra intressen.

Sen att vi eventuellt inte skulle tas på allvar eller marginaliseras är ingen anledning för att inte försöka. Samma sak hände faktiskt FFII, där politiker viftade bort dem som betydelselösa open source-fanatiker. Nu är de väldigt respekterade och har mycket goda kontaker inom parlamentets väggar.

Är det dessutom några som har erfarenhet inte tas på allvar så är det Piratbyrån. När PB startades var de finniga snorungar. Idag hamnar PB/TPB-medlemmar på topplistor över människor med störst inflyttande på IT-politiken.

Lång kommentarsvar. Vad jag kort vill säga är att vi (pirater och liknande tänkare) är borde organisera oss bättre i (EU-)politikern istället för att förlita oss på andra och att vi är tillräckligt allvarliga för att politiker för eller senare ska tas oss på allvar.

11 december, 2006 02:13  
Anonymous Anonym said...

Något som jag inte begriper är följande:

Varför går inte hårdvarubranschen (nät, datorer, datorkomponenter, hårdvarumediaspelare, mm) och internetleverantörer ihop globalt och en gång för alla sätter ned foten och sätter munkavle på denna vildsinta skogstokiga byracka som MPAA och RIAA/IFPI har blivit?

MPAA, RIAA/IFPI och deras alla hantlangare har ju inga muskler alls jämfört med hårdvarubranschen, om bara hårdvarubranshen skulle vilja. Hårdvarubranshen omsätter enorma belopp jämfört med MPAA, RIAA/IFPI och deras gelikar.

MPAA, RIAA/IFPI representerar ju trots allt bara några multinationella skivbolag samt Hollywood. (bortse från Sony som har dubbla roller då de säljer både bits och bytes och hårdvara)

Fattar inte hårdvarubranschen att det även är deras framtid som står på spel?

Om det var maximal övervakning och allt som avnjöts i form av datorspel, filmer och musik var "legalt", dvs, köpt. Tja, då skulle, för att bara ta några exempel, MP3-spelarmarknaden, nyförsäljningen av datorer, mm, kollapsa. För att inte tala om bredbandsmarknaden! Knappt någon skulle vilja ha annat än de allra klenaste (och därmed billigaste) varianterna av bredband, och då skulle bredbandsmarknaden kollapsa. De allra flesta människors budget är ju trots allt starkt begränsad.

Så varför stoppar inte hårdvarubranschen inriktningen som MPAA, RIAA/IFPI och deras gelikar driver oss mot? Vad är det jag missar här?

/T

11 december, 2006 20:56  
Blogger floodis said...

Bra fråga. Jag vet inte svaret. Kanske känner de sig inte hotade, kanske vill de inte skapa sådna stora konflikter på marknaden som leder till en mycket oönskad osäkerhet som får konsumenter att konsumera mindre.. Går inte att säga.

Kan dock sägas att Intel har intresse för IPRED2. Men det är mest pga patenthoten som kommer bli mycket besvärande för ansvariga företagsledare.

15 december, 2006 15:01  

Skicka en kommentar

<< Home