04 december 2006

Antipiratbyrån ansöker om förlängd undantag från PUL

Vem har glömt bort att Antipiratbyrån och IFPI förra året ansökte och beviljades undantag från 21 § personuppgiftslagen, PuL? Datainspektionen satte dock en tidsbegränsning för undantagen till utgången av år 2006. Nu när vi börjar närma oss slutet av år 2006 så vore det intressant att veta vad som kommer hända nu? Redan för ett par månader sen spekulerade jag om att Antipiratbyrån skulle ansöka om att förlänga tidslängden för undantaget. Nu tog jag dock och mailade Datainspektionen och frågade om någon sådan ansökan inkommit från Antipiratbyrån. Efter ett snabbt svar visade sig att Antipiratbyrån faktiskt har lämnat in en sådan ansökning till Datainspektionen (d.nr. 1632-2006).

Antipiratbryån har alltså ansökt om att forsätta registera Sveriges fildelare.

Och nu hoppas jag ingen glömt bort Antipiratbyråns arbetsmetoder med plantering av bevis i servrar, det nära samarbetet med amerikanska intressen som fick svenska myndigheter att raida The Pirate Bay och de närmast direkta polisutredningarna de bedriver. Det har redan spekulerats i att uppemot 400,000 personer kan finnas registrerade i Antipiratbyråns databaser, och denna verksamhet kommer alltså evetuellt att få forsätta av en intresseorganisation som Antipiratbyrån. För att inte tala om all den osäkerhet som finns kring om Antipiratbryåns övriga hantering av personuppgifterna sker i enlighet med PUL. Jag menar de har endast fått undantag från en paragraf. De måste fortfarande följa resten av PUL som bland annat säger att en person måste tillfrågas innan en personuppgift får registerars.

Antipiratbyråns insamling av fildelarnas personuppgifter är så löjlig och så meningslös att Datainspektionen förhoppningsvis väljer att göra som deras franska motsvarighet CNIL och klokt avslår upphovsrättsbranschens alla ansökningar om registrering av fildelare. Personuppgiftslagarna är ju trots allt harmoniserad inom EU och jag funderar på om så stora beslut som upphovsrättsbranschens ansökningar om att registera fildelare inte borde vara lika i hela EU?

Jag glömde i all hast att fråga Datainspektionen om även IFPI ansökt om förlängning, men det är nästan inget tvivel om att även de har ansökt om förlängning. Beslut ska enligt Datainspektionen komma innan årsskiftet.

Links to this post:

Skapa en länk

3 Comments:

Blogger Rick Falkvinge said...

Kan vara värt att påminna om att Piratpartiet skrev till DI den 23 maj och uttryckligen begärde att APB inte skulle få en förlängning på det här tillståndet. (Eller ja, PP begärde mycket mer än så - men man måste sikta mot himlen, etc).

Se den här tråden på Piratpartiets forum: http://forum.piratpartiet.se/Topic23846-6-1.aspx

DIs svar var i stil med "Vi har tagit emot skrivelsen och kan komma att beakta den vid en begäran om förnyelse". Ren varmluft, alltså.

04 december, 2006 17:41  
Blogger Per Jonsson said...

Jag har åxå mailat dem och motsatt mig en förlängning. Tror det är bra att visa på att de finns folk som uppmärksammar vad de håller på med.

/Per Jonsson

04 december, 2006 22:59  
Blogger Christian Engström said...

Även IFPI har lämnat in en motsvarande ansökan, som har diarienumret före, alltså 1631-2006.

Väldigt trevlig och serviceminded registrator på Datainspektionen. :)

05 december, 2006 13:44  

Skicka en kommentar

<< Home