10 januari 2008

Kommentarer kring Expressendebatten

Jag måste ge mig in och kommentera det som sker på Expressens debattsida. Några punkter måste klargöras.

Efter att både Rickard Falkvinge och Karl Sigfrid-gänget påpekade att det var ett gäng icke-kulturproducerande lobbyister som skrivit antipiraternas debattartikel så måste det väl ha varit uppenbart för alla att de bara skulle skriva en ny artikel som skulle undertecknas med kulturproducerande namn? Uppenbarligen var det inte det.

För det andra så är det uppenbart att artikeln är, i alla fall till stor del, skriven av en lobbyist som fått några topplistekulturproducenter som tjänar på dagens system att skriva under. För är det några som över huvud taget inte är insatta i frågan så är det topplisteproducenter och det är de som skriver korkade debattartiklar. Denna artikel är ur en insatt persons synvinkel korkade skriven, men inte ur en politikers eller en vanlig svenssons. Här upprepas medvetet klassiska lobbyistlögner i stycke efter stycke. Varje insatt person kan bemöta dessa utan någon större möda. Varför jag inte kommer göra det.

För det tredje är innehållet i artikeln inte huvudsaken med artikeln. Det är antalet namn som kommer direkt efter. Det är därför de ständigt lyfts fram i ingressen, vare sig artikeln är skriven av pirater eller antipirater. Innehållet är bara pricken över i. Denna artikel har därför skickats in mer som ett försök att motbevisa argumentet om att det är bara är lobbyister som skriver under antipirat debattartiklar än för att vara ett givande bidrag i debatten.

Ska bli intressant att se vilka och hur många namn det kommer stå på nästa debattartikel. Kommer vi få se 40 kulturproducerande pirater nu? Eller ska Karl Sigfrid samla på sig 20 moderater i gänget? Kanske får Karl Sigfrid bakup av ett annat riksdagsparti? Spänningen lär forsätta så länge Expressen ser att intresset finns eller så länge det inte spårar ur rejält.

Piratmoderaterna var dock en kul benämning på Karl Sigfrid och hans gäng. Bör definitivt anamnas.

Links to this post:

Skapa en länk

4 Comments:

Anonymous Perty said...

Hur som helst tycker jag Expressen ska ha cred för att inte bara lägga ner efter en replik utan faktiskt följa upp det.

Är de riktigt smarta nu så går de vidare och faktiskt följer upp det med reportage undersökande artiklar för att se vilka argument som stämmer och vilka som har fel.

Jag tycker det är strålande att debatten har kommit upp och jag är stolt över att vara Svensk (får kanske ångra det :-) för att vi inte bara anpassar oss till EU eller lobbyorganisationer.

Puh!

10 januari, 2008 18:22  
Blogger floodis said...

Jodå, jag håller med om att det är bra att debatten kommit upp speciellt bland riksdagsledamötena. Men i och med dagens debattinlägg så känns det som att vi har nått punkten där inget nytt kommer tillföras debatten. Om det inte sker något riktigt unikt så kommer det nu mest bli upprepningar, kukmätning i antalet personer som är för/mot och "ni-är-dumma"-argument (vilket förvisso var antipiraternas taktik hela tiden).

för att vi inte bara anpassar oss till EU eller lobbyorganisationer

Jag som tyckte det var tvärtom :)

10 januari, 2008 20:30  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

Artikel för kulturproducerande pirater finns för signering här för intresserade.

14 januari, 2008 01:21  
Blogger Rick Falkvinge (pp) said...

Inte 40, men väl 70.

Artikel i Expressen

16 januari, 2008 11:12  

Skicka en kommentar

<< Home