30 april 2005

Carl Schlyter: Tomma hot från Ericsson

Den 20:e april publicerade Nyteknik en interjuv med Ericssons patentchef, Gustav Brismark. Brismark sa bland annat att om de inte kan skydda sina produkter i EU så kommer de flytta sin forskning och utveckling utanför EU.

På liknande sätt hotade Microsoft Danmark med att döda 800 jobb om EU inte jobbade för att mjukvarupatentdirektivet skulle godkännas så snabbt som möjligt. Detta var troligen droppen över bägaren för de danska Socialdemokraterna som drog tillbaka sitt stöd för direktivet.

Det krävs inget geni för att komma fram till att Ericsson:s och Microsoft:s hot inte är något annat än hyckleri och nu reagerar även svenska politiker, även om det är i en mindre skala än de danska politikerna.

Miljöpartiets Carl Schlyter har reagerat hårt och talar om "ren utpressning". Han menar att folk har tröttat på att de stora företagen hotar med att flytta så fort de inte får precis som de vill. Denna gång är det dessutom ett tomt hot eftersom att forskning bedrivs där det är billigast och patent söks där man vill ha skydd.

Schlyter säger också att de gröna nu kommer att driva oppinionen mot mjukvarupatent ännu hårdare och att Ericsson:s trovärdighet sjunkit i och med dessa tomma hot.