28 december 2006

HD-DVD hackas sakta men säkert


HD-DVD (high definition dvd) eller högupplösnings-dvd är en av de nyare dvd-formaten som kommer ersätta dagens dvd-format. För att försöka förhindra piratkopiering utvecklades Advanced Access Content System (AACS), som är en standard tänkt att spärra innehållet från kopiering.

Har varit en hel del skriverier om att AACS är en avancerad teknik och mycket svår att käcka. De krypterinssystem AACS använder är förvisso svåra att knäcka. Men så för några dagar sedan lyckades en person i alla fall komma runt systemet. Källkod och körbara filer har släppts. Det finns en Youtube video som visar ett exempel på när programmet används och det finns personer som håller på och testar programmet för att bekräfta att det fungerar. Hittills allt bra. Men det finns ett par negativa sidor också.

Personen som har knäck AACS har gett sig på att hitta de dekrypterade så kallade title keys som behövs för att spela upp filmerna. Och det är just dessa nycklar som är nyckeln till detta hack. Utan dessa title keys blir källkoden i övrigt helt meningslöst. Detta innebär att man måste hitta nyckeln för varje enskild film. Problemet är att personen som knäckt AACS sagt att han inte tänker berätta i detalj hur han gick till väga för att hitta dessa nycklar. Kanske lika bra då upphovsrättsindustrin bara skulle kunna täcka igen hålet i de ännu odistribuerade mjuk- och hårdvarorna. Och den databas som medföljer de körbara filerna innehåller nycklar för tyvärr bara 5-6 filmer. Hackaren refererar folk att istället läsa specifikationerna för AACS som släppts och att man därigenom kan komma på hur man kan ta fram dessa title keys. Han har dock nämt att nycklarna bara fanns där i minnet (självklart tack vare säkerhetsbrister i mediespelarna).

Det är alltså inte själva kryptering som knäckts. Det är snarare nycklarna till filmerna som hittats i dekrypterat format. Hackaren har dock sagt att han hittat en volymsnyckel och att han kommer släppa denna kring den andra januari.

Källkod och körbara filer finns att hitta på en rad ställen vid detta laget. Men jag har laddat ner och upp dem ändå. Går att finna här.

Links to this post:

Skapa en länk

1 Comments:

Anonymous Bo Ahlbertz said...

Märkligt att du tycker att det är bra att man inte täcker igen hålen. Vad vill du egentligen. Vill du att allt digitalt material ska vara fritt eller..
/Bo

17 november, 2008 14:40  

Skicka en kommentar

<< Home