29 januari 2008

Bara början på IFPI:s och EU:s bisarra lagförslag

Jag förvarnade för några dagar sedan att Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning skulle rösta kring ett lagförslag kring kulturella frågor inom ramen för Lisabonstrategin. Det fanns dock ändringsförslag framlagda som om de skulle antas bland annat skulle innebära att internetleverantörer skulle bli tvungna att stänga ner internetuppkopplingen för piratkopierare, men de skulle också bli tvungna att filtrera sina nät.

Omröstningen gick dock bra och dessa ändringsförslag gick inte igenom. Många var snabba med att hurra denna framgång. Men så som det ser ut idag var detta första slaget i vad som ser ut att bli ett nytt långt krig. IFPI har nämligen gjort klart vad de vill att detta år ska handla om. Det finns ingen tvekan om att det var IFPI som lade fram ändringsförslagen om filtrering, stängning av internetuppkoppling för piratkopierare, ökad tidslängd för upphovsrätten och utbildning av skolbarn i att upphovsrätten ska respekteras. Det är vad IFPI vill ha just nu och det är vad de kommer kriga om de närmaste åren.

Det sista om detta lagförslag blev inte sagt i och med kulturutskottets omröstning. Lagförslaget kommer nu att beredas i plenum (hela Europaparlamentet) och en ny omröstningen kommer att ske 18 februari. Räkna då med IFPI:s lagförslag kommer komma upp på nytt.

Det tar dock inte slut där. Som några av er säkert vet så planerar EU-kommissionen ett nytt lagförslag för att gynna försäljningen av digitala musik- och filmfiler. Detta bland annat genom att lagstifta för DRM och för ännu mer antipiratförslag. De började dock med en öppen rådgivningsrunda för några veckor sen. När nyheten om detta lagförslag först kom så fokuserade alla nyhetsmedier, bloggar osv på DRM-delen. Antagligen med rätta. IFPI är dock på hugget. De försöker inte bara ta över detta lagförslag också, de har redan gjort det. Bloggen The European Parliament skriver:
However, we have now heard that work is progressing on another part of the proposals subject to the consultation, namely Internet filtering and cutting off of access of alleged infringers /.../ a lot of the feedback they have currently received has been very supportive of the idea of filtering and monitoring. This has now emboldened some officials to push forward with plans to implement such voluntary EU-wide proposals
Det är alltså klart att IFPI tänker ta varenda lite öppning för att ivrigt trycka igenom lagar kring filtrering och stängning av internet för piratkopierare. För att citera Copyriot: "Nu eller aldrig, hojtar Ifpi otåligt".

Rådfrågningsrundan är som sagt öppen för alla och pågår till och med 29 februari 2008 och adressen är avpolicy@ec.europa.eu. Om vi vill tippa vågen till i allmänhet internets fördel så är det en bra början att ta chansen och delta i kommissionen rådfrågningsrunda. Skriv som privatpersoner, som företag, som föreningar osv. Kommentera både DRM och de lagförslag IFPI vill få igenom. Och kanske mest av allt förbered er på att IFPI från och med nu kommer ta varenda öppning de ser för att få igenom sina bisarra idéer. Nu eller aldrig.

Uppdatering 3/2:

För mer information kring rådfrågningsrundan se här. Se speciellt denna PDF.

Links to this post:

Skapa en länk

2 Comments:

Anonymous Perty said...

Fattar inte varför inte IFPI lobbar för en sänkt moms på digitalt content istället. Skulle troligtvis få större gensomslag för deras tillväxt än all filtrering, övervakning och avstängda abonnenter.

Om ni skriver till eu, kan ni ju snällt påpeka att de hellre bör ta till morötterna i första taget. Titta över de regler som gör att man inte kan sänka momsen på digital kutur. (Sjätte momsdirektivet eller nått liknande)

Man bör ju även ifrågasätta på vilka grunder som man inför alla dessa grejjer då industrin går med vinst och tillväxt.

I pappers DN var det det en skön sida där en övre artikel berättade att färre svenska filmer har genererat fler bio besökare. Och precis under stod det att olovliga fildelningen har ökat från 40% till 50% (?) och att det minskar viljan att gå på bio.

Som vanligt är det lite lösryckta sanningar som presenteras, så jag vet inte om det totalt var fler som gick på svensk film eller hur det var.

Dessa är artiklarna:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=737596
och
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=737602

29 januari, 2008 09:13  
Blogger Kramer said...

Bra artikel som vanligt.

Gillade även pertys 2 länkar.
som vanligt finns det lite substans i det Ifpi och de andra Maffia medlemarna säger.

Fortsätt med ert informations sökande och informerande.

/Kramer

13 februari, 2008 10:36  

Skicka en kommentar

<< Home